Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec al unui proiect nipon experimental care-și propunea curățirea orbitei terestre de deșeuri

gunoaie deseuri

O misiune experimentală japoneză de curățare a deșeurilor spațiale, menită să contribuie la ameliorarea tehnicilor de asanare a orbitei terestre, a eșuat, au anunțat luni responsabilii de proiect, relatează AFP.

Peste 100 de milioane de deșeuri de diverse facturi s-ar afla pe orbita Pământului, printre care fragmente de vechi sateliți sau de rachete purtătoare, prezentând un risc pentru viitorul explorării spațiului.

Trimisă în decembrie anul trecut, o navă de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (SSI) a fost echipată cu o coardă de circa 700 de metri care urma să fie desfășurată la finalul misiunii de aprovizionare pentru a efectua un test. În practică, această tijă electrodinamică, formată din fire de oțel și aluminiu, ar fi trebuit, datorită efectelor electromagnetice, să deplaseze deșeurile, să le facă să încetinească și să coboare în orbite tot mai apropiate de Terra și să sfârșească prin a ajunge în atmosferă și a fi distruse.

"Credem că această coardă nu s-a desfășurat", a declarat presei cercetătorul Koichi Inoue, responsabil de proiect. "Este bineînțeles decepționant să constatăm că am încheiat misiunea fără a ne atinge unul dintre principalele obiective", a declarat el. Acest experiment ar fi trebuit să fie punctul de plecare pentru desfășurarea ulterioară a unei coarde și mai mari, cu o lungime între 5.000 și 10.000 de metri, pentru a curăța eficient spațiul pe orbita Pământului, conform Agerpres.

Agenția japoneză a explorare spațială (JAXA) a trebuit să renunțe anul trecut la un satelit, Astro/Hitomi, care a încetat brusc să mai transmită date și a cărui situație în spațiu a fost considerată disperată. Mai recent, agenția niponă a încercat o lansare a unei minirachete experimentale, dar dispozitivul a încetat brusc să mai transmită informații și misiunea a fost întreruptă chiar în timpul drumului, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.