Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EȘEC răsunător al trupelor speciale de elită ale SUA: Ce GAFĂ URIAȘĂ au făcut în misiune

trupe americane

Trupele americane au desfăşurat un raid luna trecută pentru a încerca să elibereze doi ostatici, un american şi un australian răpiţi la începutul lui august în centrul Kabulului, dar operaţiunea nu a reuşit, a declarat joi Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

'Preşedintele (Barack) Obama a autorizat forţele americane să desfăşoare o misiune în Afganistan, având drept obiectiv salvarea a doi civili ţinuţi ostatici', a precizat Cook într-un comunicat, fără a furniza amănunte privind data operaţiunii sau localizarea ei.

Citește și: Una dintre cele mai mari descoperiri din ultimele decenii: Ce provoacă depresia

'Din nefericire, ostaticii nu se aflau acolo unde credeam. În cursul misiunii, forţele americane au înfruntat un anumit număr de soldaţi duşmani. Niciun militar sau civil american nu a fost rănit', a adăugat el.

Ostaticii, profesori la Universitatea americană din Afganistan, au fost răpiţi pe 7 august seara pe strada Dar-ul-Aman, unul dintre marile bulevarde din centrul Kabulului care duce la fostul palat regal.

Citește și: Planeta 9, pericol pentru Sistemul Solar: Ar putea absorbi inclusiv Terra

'Ei au fost luaţi ostatici sub ameninţarea armei de oameni care purtau uniforme ale forţelor de securitate, care le-au interceptat maşina atunci când plecau de la universitate pentru a se întoarce acasă', a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Sediq Sediqqi, a doua zi după răpire.

Profesorul american trăia la Kabul 'de circa doi ani' şi australianul 'de două săptămâni', a adăugat el.

Citește și: Asta e cea mai mare ciocolată din lume / VIDEO

O sursă occidentală a precizat că răpitorii, în număr de patru şi care circulau cu 4x4, purtau 'uniforme ale poliţiei afgane'. Ei i-au lăsat la faţa locului pe şoferul afgan, precum şi garda de corp care se aflau la bord.

Mai multe media americane au relatat joi că operaţiunea forţelor speciale a avut loc la câteva zile după răpire şi că şapte 'combatanţi duşmani' au fost ucişi în cursul raidului.

Citește și: Activitatea fizică regulată poate compensa parțial efectul alcoolului asupra sănătății (STUDIU)

'Operaţiunile militare de salvare de ostatici sunt prin natura lor sensibile şi periculoase şi această misiune a fost examinată cu cea mai mare grijă', a spus Cook.

Potrivit canalului Fox News, Casa Albă a renunţat la o intervenţie în ziua precedentă din cauza evaluărilor care se băteau cap în cap ale serviciilor de informaţii.

Citește și: Un nou virus afectează securitatea Android

'Armata americană rămâne total pregătită să desfăşoare operaţiuni extraordinare pentru a-i proteja pe cetăţenii americani oriunde în lume', a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Pentru Australia este cea de a doua răpire care vizează unul dintre cetăţenii săi după cea a unei lucrătoare umanitare, Katherine Jane Wilson, la Jalalabad, la sfârşitul lui aprilie. Ministrul australian al afacerilor externe, Julie Bishop, a anunţat la 28 august că femeia a fost eliberată şi că 'este în stare bună'.

Citește și: SRI : Știi că poți slăbi sau te poți îngrășa influentat pe net?

Răpirea a doi profesori a fost prima care a vizat personal străin al Universităţii americane din Afganistan (AUAF), al cărei campus este protejat în permanenţă de circa 70 de membri ai forţelor de securitate, potrivit Ministerului de Interne.

Instituţia, care şi-a deschis porţile în 2006 şi care are în prezent peste 1.700 de elevi, se prezintă ca 'singura universitate privată, cu scop nelucrativ, nepartizană şi mixtă din Afganistan. După răpire, Universitatea americană din Afganistan a fost vizată la 25 august de un asalt de peste zece ore care s-a soldat cu 16 morţi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Noul PNL : 52% vechiul PNL, 48% defunctul PDL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.