Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

E în interesul lui Klaus Iohannis să aibă un guvern PNL?

revista presei

Evenimentul Zilei:

Dacă luăm aminte la faptele lui Vasile Blaga din ultimul timp dibuim un soi de presiune asupra lui Klaus Iohannis dacă nu pentru a demite premierul (pentru că nu poate constituțional), atunci măcar de se implica în negustoria tipic postdecembristă de răsturnare a Guvernului PSD în favoarea unui Guvern PNL, sau mai precis a unui Guvern condus direct sau indirect de Vasile Blaga. Nu știu dacă Vasile Blaga va apela la mișcările de stradă invocate de cuplul Marian Vanghelie- Mircea Geoană. Sigur e că deocamdată, dacă luăm aminte la declaraţiile lui Vasile Blaga din ultimul timp, dibuim o presiune mai mult sau mai puţin subtilă pe preşedintele ales pe cale de a deveni preşedinte pur şi simplu. Declarațiile lui Vasile Blaga urmăresc în esență două obiective:  - Să-i amintească lui Klaus Iohannis că el l-a făcut președinte, lăsînd să se înțeleagă că tot el îl va da jos. - Să-l oblige pe Klaus Iohannis să făgăduiască public un Guvern de Centru Dreapta, altfel spus un guvern controlat de el, Vasile Blaga. Cel care a lansat primul sloganul Să luăm toată puterea! a fost Vasile Blaga... înlocuirea Guvernului PSD cu un Guvern PNL, e un obiectiv care convine de minune lui Vasile Blaga, dar care nu e deloc convenabil pentru Klaus Iohannis. Angajamentul cu care Klaus Iohannis a cîştigat alegerile a fost acesta: Un preşedinte deasupra partidelor, al tuturor partidelor, şi nu al unui partid. Din acest angajament rezultă limpede că asumarea de către Klaus Iohannis a răsturnării Guvernului PSD pentru a-şi pune propriul Guvern ar însemna implicarea în bătălia politică internă... Interesul crucial al lui Klaus Iohannis ar fi să se afirme, cel puţin în prima parte a mandatului, ca un Altfel de preşedinte. Să nu uităm că nu el a cîştigat, ci Victor Ponta a fost înfrînt. E în interesul lui Klaus Iohannis să aibă şi un guvern PNL? La o primă vedere, răspunsul ar fi pozitiv. Un preşedinte fără guvern rămîne, aşa cum ne dovedesc realităţile postdecembriste, un Ion Fără de Ţară din Balcani...  Preşedinţii au deţinut puterea reală prin puterea exercitată în partidul de guvernare. Ion Iliescu a deţinut puterea reală în PDSR. Dacă premierul o lua razna de la indicaţiile sale, partidul, aflat la mîna lui Ion Iliescu, îl debarca pe loc. Nu e cazul lui Klaus Iohannis. Spre deosebire de Vasile Blaga sau de Victor Ponta, el n-a reuşit în timpul puţin ca şef de partid să pună mîna pe puterea reală din partidul PNL-PDL. Adevărata putere în acest nou partid o dețin Vasile Blaga. Un guvern de Centru Dreapta ar însemna un guvern pilotat de Vasile Blaga. Îl vedeţi pe Vasile Blaga temîndu-se de Klaus Iohannis?! Traian Băsescu, preşedintele care a rămas la Cotroceni şi după căderea Guvernului său, a avut uriaşele avantaje ale suportului popular şi ale pîrghiilor de putere deţinute după primul mandat. Klaus Iohannis nu are aceste avantaje. Aflat la început de drum, încă provincial, încă surprins de faptul că e preşedinte, el va fi o simplă marionetă a guvernului.

Digi24:

Îngrijorare printre cei aproape cinci milioane de posesori de conturi Facebook din România. Reţeaua de socializare anunţă schimbarea condiţiilor de utilizare. Zvonurile despre apariţia unei taxe şi lipsa de confidenţialitate nu sunt adevărate, spun specialiştii în mediul online. Modificări vor fi, dar nu în acest sens. Pe contul fiecărei persoane vor apărea mai multe reclame plus opţiunea de cumpărături online. Într-un interviu pentru o publicaţie de peste ocean, Matt Steinfeld, şeful departamentului politici de confidenţialitate al Facebook, demontează toate aceste ştiri. Omul susţine că reţeaua de socializare nu poate vinde ce nu e al ei, adică nici fotografii şi nici alt conţinut postat de utilizatori. Schimbările vor face doar ca reţeaua de socializare să devină şi mai comercială.

RFI:

Dezbaterea privind existenţa vieţii pe planeta Marte a fost relansată, după ce experţii au descoperit că un mic meteorit de origine marţiană, care a căzut pe Terra în 2011, ar putea conţine urme de carbon "de origine biologică"... "Până acum, nici o altă explicaţie nu ne-a convins mai mult", declară Philippe Gillet, directorul Laboratorului de Ştiinţe ale Pământului şi ale Planetelor din cadrul Şcolii Politehnice Federale din Lausanne. Mai multe echipe de cercetători au demonstrat deja că meteoritul provine de pe Marte şi că natura compoziţiei sale este organică. Dezbaterea despre originea acelor urme de carbon nu s-a încheiat însă şi a ajuns la apogeu. Cercetătorul Philippe Gillet recunoaşte că "este delicat să emitem certitudini, mai ales într-un domeniu atât de sensibil". Savantul spune că este "deschis în faţa posibilităţii ca alte studii să îl contrazică" pe al său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.