Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

E jale! 42% din francezi au ajuns să renunțe la mâncare, din cauza inflației

descopera.ro
mancare

Marea majoritate a celor mai modeste gospodării din Franţa au fost forţate să taie din cheltuielile cu alimentele şi 42% chiar şi-au suprimat una dintre mesele zilnice din cauza inflaţiei, potrivit unui studiu privind precaritatea alimentară publicat sâmbătă de compania internaţională de sondaje şi cercetare de piaţă IFOP şi citat de EFE.

Francezii care câștigă salariul minim au fost cei mai afectați

Potrivit IFOP, care a analizat la începutul lunii martie situaţia a ceva mai mult de o mie de francezi care câştigă salariul minim interprofesional (1.353 de euro net pentru 35 de ore pe săptămână), inflaţia nu doar că i-a obligat pe aceştia să scadă cheltuielile destinate petrecerii timpului liber sau aşa-numitele cheltuieli de prisos, ci inclusiv nevoile alimentare au fost foarte greu de acoperit pentru gospodăriile cu venituri mai mici. Aproximativ 79% dintre cei consultaţi, potrivit datelor IFOP publicate sâmbătă de ziarul Le Parisien, au declarat că şi-au redus achiziţiile de alimente.

Puţin mai mult de jumătate din eşantion (53%) au indicat că şi-au redus porţiile şi 42% au declarat chiar că au eliminat o masă, cum ar fi micul dejun sau cina.

Studiul mai arată că unul din doi respondenţi afirmă că în prezent cumpără mai puţine fructe şi legume din cauza inflaţiei, în ciuda potenţialelor efecte dăunătoare asupra sănătăţii lor.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), rata inflaţiei în această ţară a scăzut la 5,6% în martie, cu 1,3 puncte procentuale mai puţin decât în februarie, un minimum care nu se mai înregistrase din septembrie 2022, când rata inflaţiei a fost chiar de 5,6%.

Alimentele, însă, au continuat să se scumpească în martie, până la 15,8%, faţă de 14,8% luna precedentă. Acest lucru este valabil atât pentru produsele proaspete (de la 15% în februarie la 16,6% în martie), cât şi pentru restul alimentelor (de la 14,8% la 15,6%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.