Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

E război în Sistem! Uniunea Barourilor, replică EXPLOZIVĂ pentru ministrul Justiției

Uniunea Barourilor din România reacționează foarte dur, după ce ministrul Justiției, Raluca Prună, a explicat că nu există nicăieri în Europa o super-imunitate pentru avocați, așa cum se dorește în România prin proiectul de modificare a legii 51/95 privind exercitarea și organizarea profesiei de avocat.

Citește și: DOCUMENT - Marele risc la alegerile locale din 2016

Vicepreședintele Uniunii Barourilor, senatorul Ioan Chelaru, îi cere ministrului Justiției să-și ceară scuze public pentru afirmațiile sale și îi aduce la cunoștință despre alte cazuri din Europa unde este întâlnită o reglementare asemănătoare.

”Am aflat ca doamna avocat cu 20 de ani vechime, Raluca Pruna, devenit ministrul Justitiei, la un post de televiziune, a facut o serie de afirmatii din .... cultura ei juridica generala. Nicaieri in Europa, zice dumneaiei, nu exista o reglementare  a regimului avocatilor similara cu cea propusa in proiectul de modificare a legii 51/95 privind exercitarea si organizarea profesiei de avocat. Daca exista si nu stie, isi va cere scuze public. La ce ar mai folosi acest lucru avocatilor, dupa ce a aruncat cu atita minciuna si dezinformare nu stiu? Totusi, o anunt pe  d-na Prună ca este cu adevarat datoare cu scuze publice informind-o că :”decanul baroului din Paris participă la percheziţiile făcute la un avocat aparinin Baroului din Paris". Pentru a-i ușura documentarea, îi recomand să citească art. 56-1 din codul de procedură penală francez unde spune exact cum e cu prezența decanului la percheziții și care este scopul acestei reglementări. Și dacă tot vine de la Buxelles fără ambiții politice, poate să citească și art. 90 aliniatul 8 din codul de instrucție penală belgian.Dumneaei acceptă că ministerul n-a făcut analize de drept comparat, dar face declarații că nicăieri în Europa nu s-a mai pomenit o ”asemenea imunitate” sau că n-a auzit de prezența decanului la perchezițiile făcute la sediul avocatului.  Dar dacă pentru dânsa ”drepturile omunui sunt un lux!”, poate să arunce o privire și pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România, unde va gasi nenumărate studii și analize de drept comparat cu privire la legislația profesiei. Și dacă tot declară că i-ar fi plăcut să aibă oportunitatea să vorbească cu avocații ca să le arate ce a găsit în lege, îi amintim că a fost invitată și la ședințele congresului și ale consiliului avocaților, când s-a discutat proiectul pe articole, însă domnia sa a declinat invitațiile. Oricum, o așteptăm în continuare!”, susține Ioan Chelaru, pentru STIRIPESURSE.RO.

Citește și: Firea mănâncă floricele în fața televizorului. E bine sau nu?

Raluca Prună a declarat că ea nu a găsit în Europa prevederi similare ale legislației, iar dacă avocații le găsesc, atunci ea este dispusă să-și ceară scuze public.
”Nu am venit noi cu acest proiecte de modificare a Legii avocaturii. Ministerul Justiției, ca întotdeauna când există inițiative legislative care nu sunt ale MJ, dar care au de a face cu cele ale justiției, merge în Parlament și susține un punct de vedere. Un punct de vedere care nu este unul singular, este al Guvernului. Eu nu spun că este rău că se modifică această lege, eu spun că există anumite tușe în această lege care pot fi discutate. Mi-ar fi plăcut să am oportunitatea să discut cu avocații, dar eram într-o procedură parlamentară avansată. Repet, la Senat proiectul a fost discutat fără prezența Ministerul Justiției. Am să merg să discut cu cei din Baroul București și am să le spun ce fel de mic studiu de Drept comparat am făcut. Eu nu am găsit în legislația altor state membre dispoziții similare. Dar în situația în care aș fi greșit și domniile lor mă conving că este normal să fie așa și că decanul din Paris participă la percheziții împotriva unui avocat, eu voi ieși public și îmi voi cere scuze”, a declarat Raluca Prună.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.