Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firea mănâncă floricele în fața televizorului. E bine sau nu?

mondonews.ro
popcorn

Gabriela Firea a refuzat să participe la ultimele dezbateri cu contra-candidații săi din campania pentru Primăria Capitalei. A făcut-o la TVR, apoi la RTV.

La cele câteva dezbateri la care a participat, Firea n-a ieșit rău, cel puțin nu pentru electoratul pe care îl vizează, cel al PSD, cel mai numeros activ de partid din România.

Decizia de a nu mai participa la confruntări cu unul sau mai mulți candidați, justificată desigur pentru ochii publicului, de programul încărcat de întâlniri cu alegătorii, poate fi una riscantă. Ce câștigă și ce pierde Firea dacă nu mai e văzută de bucureșteni în dezbateri televizate?

Un scurt istoric trebuie făcut pentru a înțelege, tactic, acest gen de decizii.

Geoană în 2009 a încercat cât a putut să evite dezbaterile televizate cu Băsescu sau Antonescu. Dar, atenție, prezidențialele erau în două tururi. Presat de Băsescu, dar abia atunci când a fost sigur că scorul favorabil nu i se mai poate întoarce, Geoană a acceptat să meargă la o ultimă dezbatere, cu cinci zile înainte de scrutinul decisiv. I-a fost, se pare, fatală. Mulți analiști au căzut de acord că, dacă staff-ul de campanie al lui Geoană n-ar fi cedat și candidatul n-ar fi participat la acea ultimă dezbatere, Geoană era președinte.

În 2014, Ponta declara ironic că la dezbateri, în primul tur, își va lua floricele și se va uita la contra-candidații săi ”de dreapta” cum se înțeapă unii pe alții.  Sugera, cu alte cuvinte, că nu va participa decât în al doilea tur la dezbateri. Ulterior, și-a revizuit declarația, destul de arogantă pentru un premier în funcție, dezavantajat, totuși, de votul în două tururi. În noaptea celui de-al doilea tur, adversarii lui Ponta și-au luat floricele privind la tv înfrângerea neașteptată a candidatului PSD.

Riscă Firea să se confrunte cu asemenea întorsături de situație. Poate pierde dacă nu participă? Poate câștiga și dacă nu participă?

Cu votul într-un tur, și electoratul anti-PSD din București puternic fragmentat, Firea n-are emoții pentru duminică, 5 iunie.

Acuzată de adversari că evită confruntările, Firea poate replica ușor că a participat la destule dezbateri cu candidații relevanți. Așadar, aceste acuzații sunt mai mult gloanțe oarbe. ”Ai ei”, adică pesediștii, au văzut-o deja în confruntări și, chiar dacă n-ar fi participat la niciuna, disciplina de partid primează. De la nehotărâți nu mai are de ce să atragă. Probabil ar fi și un efort inutil.

Singura ipoteză în care Firea poate regreta refuzul de a participa la dezbateri este ca, pe ultima sută de metri, contracandidații semnificativi să cadă la o înțelegere și să-l susțină pe cel mai bine plasat.

Dar Firea știe că un asemenea ultim ”glonț de argint” nu va fi tras niciodată. De asta își și permite să evite viitoare contacte cu contracandidații, care, fie vorba între noi, la asemenea dezbateri, au grijă să se ciorovăiască între ei – cine pe cine susține și cine ar trebui să se retragă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.