Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ea este cea mai importantă FEMEIE-SPION a României, Vera Atkins / FOTO

adevarul.ro
vera atkins

Născută în România în 1908, Vera Maria Rosenberg era foarte tânără când a fost recrutată de serviciile de informații britanice. Vera și-a schimbat numele pentru a-și ascunde originea evreiască, iar în 1933 a emigrat în Marea Britanie. Studiază la Paris, la Sorbona, iar în 1941, la întoarcerea în Anglia, se alătură Serviciului de Operațiuni Speciale (SOE), „înființat în acea perioadă de pericol de Winston Churchill, ultima speranță a unei țări pe ai cărei lideri el încercase de mai mulți ani să îi facă să conștientizeze pericolul tot mai mare reprezentat de Germania nazistă”. Aici îi sunt încredințate cele mai sensibile misiuni: acelea de a recruta și plasa femeile spion.

Jihadiștii Statului Islamic, ATACAȚI. Se urmărește cucerirea ultimului bastion

William Stevenson, pe care Vera Atkins l-a autorizat să-i scrie biografia, a studiat documente desecretizate și i-a intervievat pe cei care au cunoscut-o.

Ea e femeia plătită cu 430 $ pentru fiecare traficant de droguri ucis

Istoricul Lucian Boia îi dă dreptate ambasadorului SUA: Moldova nu este România/ VIDEO

“De o inteligență feroce, comportament dintr-o bucată și abilități de informator excepționale, Vera a condus nenumărate misiuni în anii ’30. După ce a înaintat în pozițiile executive ale SEO, o agenție înființată de către Winston Churchill, a devenit șefa unei armate clandestine. Echipa ei se înfiltra adânc în liniile inamice, lua legătura cu luptătorii Rezistenței, distrugea ținte vitale, ajuta prizonierii Aliați să evadeze, asasina soldați germani și transmitea informații Londrei”, se arată în cartea numită, cum altfel, “Spymistress: The Life of Vera Atkins, the Greatest Female Secret Agent of World War II”.

Traian Băsescu, REACȚIE FURIBUNDĂ după divorțul Elenei: Îl voi da în judecată

„Toată viața, Vera purtase bătălii cu birocrații și șefii militari care nu erau de acord cu „șarlataniile” SOE. Se luptase mereu cu SIS (Secret Intelligence Service, principalul serviciu secret extern britanic, cunoscut și ca MI6), ale cărui rețele europene fuseseră compromise de răpirea agenților săi de către germani”, se mai arată în cartea lui William Stevenson.

În timpul vieții, Vera Atkins nu a dat declarații, „avea amintiri neplăcute legate de încercările SIS de a închide SOE între 1940 și 1945, în timp ce agenții ei luptau cu îndârjire în străinătate”.

S-a retras din serviciul activ în 1947, într-un sat din Anglia, unde în anul 2000, a și murit. Se spune că este una dintre femeile care au inspirat celebrul personaj Moneypenny, frumoasa secretară a șefei agentului James Bond.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.