Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EBOLA, virusul care nu are încă tratament, a reapărut în Vestul Africii. Au fost confirmați primii morți. ONU este preocupat de situație

Handout of Dr. Kent Brantly of Samitan's Purse relief organization in Monrovia

Patru persoane au murit de febra hemoragică Ebola în Guineea, prima reapariţie semnalată a maladiei în Africa de Vest, de unde a plecat cea mai gravă epidemie din istoria virusului (2013-2016), relatează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Klaus Iohannis, criticat de stilistul Adina Buzatu: Sacoul slim, pantalonul mai larg. De multe ori are mâneca foarte largă

"Suntem cu adevărat preocupaţi, există deja patru decese de febră hemoragică a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore şi două în subprefectura Goueke", a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii, Rémy Lamah.

"Este vorba despre o infirmieră din Goueke care s-a îmbolnăvit spre sfârşitul lunii ianuarie. Ea a murit între 27 şi 28 ianuarie şi a fost înhumată pe 1 februarie la Goueke", a declarat la rândul său şeful Agenţiei naţionale de securitate sanitară (ANSS), dr. Sakoba Keita, citat de site-ul GuinéeMatin.

"Printre cei care au participat la înmormântare, opt persoane au prezentat semne: diaree, vomă şi sângerări. Trei dintre ele au decedat şi alte patru sunt spitalizate la Nzerekore", a adăugat el. Potrivit lui, un pacient a "scăpat" dar a fost găsit şi a fost spitalizat la Conakry.

Şeful ANSS şi ministrul sănătăţii au declarat amândoi că probele analizate de un laborator pus pe picioare de Uniunea Europeană la Gueckedou, în regiune, au dus la detectarea prezenţei virusului Ebola. Rezultatele analizelor suplimentare sunt aşteptate în curând.

Vezi și: Când vine primăvara? Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

"Am dat toate dispoziţiile, o echipă de alertă este la faţa locului pentru a identifica cazurile contact", a declarat ministrul Rémy Lamah, subliniind că boala nu s-a mai manifestat din 2016.

"Sunt îngrijorat ca om, dar rămân calm pentru că am gestionat prima epidemie şi vaccinarea este posibilă. Va exista o reuniune de criză mânie", duminică, a adăugat el.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost "informată privind două cazuri posibile de Ebola în Guineea-Conakry". "Se fac în prezent teste pentru confirmare", a adăugat pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virusul Ebola - care provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă şi diaree - a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo (RDC). De atunci, virusul, pentru care există două vaccinuri experimentale dar niciun tratament, a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa.

Declanşată în decembrie 2013 în Guineea înainte de a se răspândi în Liberia şi în Sierra Leone vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016 după ce a afectat zece ţări, printre care Spania şi SUA, provocând peste 11.300 de morţi la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.