Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Echipa ce va reprezenta România la Jocurile Invictus a fost prezentată oficial

Facebook
invictus game

Echipa ce va reprezenta România la Jocurile Invictus de anul viitor - la care participă militari răniţi în teatre de operaţii - a fost prezentată oficial luni seară, în prezenţa ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Ministrul Apărării a vorbit despre Jocurile Invictus, despre care a spus că nu sunt "un proiect al competiţiei".

"(Invictus - n.r.) este un proiect a ceea ce înseamnă spiritul armatei române. Este un proiect al mândriei de a fi militar", a subliniat el şi a adăugat că, prin această experienţă, veteranii arată că "limitele fizice sau psihice pot fi depăşite".

Plutonier major Ionuţ Butoi, care a făcut parte din echipa României la Invictus 2017 (la Toronto) şi Invictus 2018 (Sydney), a spus că, deşi evenimentul nu este concentrat pe competiţie, "medalia vine în momentul în care faci sport, ore şi ore de antrenament".

Citește și: Veste proastă pentru soțul Olguței Vasilescu- Decizia luată de instanță

"Pe mine m-a ajutat foarte mult, pentru că eu stăteam închis într-un birou opt ore pe zi. Acum, de doi ani de zile nici nu mai ştiu cum arată biroul", a mărturisit militarul, medaliat la tir cu arcul la Invictus în 2017 şi 2018.

Fiecare dintre cei 29 de membri ai echipei României la Invictus 2020 a fost strigat, în cadrul ceremoniei de la Cercul Militar, fiind prezentată pe scurt povestea misiunii în care a fost rănit grav.

Căpitanul echipei României la Jocurile Invictus de la Haga, în 2020, locotenentul Florin Oprea, a vorbit despre încrederea care este acordată echipei sale ca despre un "medicament".

"Pentru noi, faptul că ne acordaţi încrederea dumneavoastră şi ne oferiţi din nou oportunitatea de a reprezenta drapelul României este cel mai bun medicament. Curajul de a merge mai departe, dorinţa cu care trăim fiecare moment al vieţii, speranţa cu care vedem viitorul vin în mare parte de la dumneavoastră, cei care aţi fost şi sunteţi în continuare alături de noi", a subliniat acesta.

El a povestit despre experienţa sa în echipa Invictus. "De când sunt în proiectul Invictus am învăţat că a fi curajos nu este neapărat despre a urca pe munţii cei mai înalţi, nici despre a-i muta din loc. De multe ori curajul este de a merge înainte zi de zi, despre a lăsa în urmă trecutul şi a privi cu speranţă spre viitor. Toţi am trecut prin momente dificile, prin provocări care păreau de nedepăşit până să ne găsim curajul de a le înfrunta", a spus locotenentul.

Citește și: Ludovic Orban a făcut un anunț important despre salariul minim:’Evident va fi o creștere’

Florin Oprea a fost rănit în 2016, în timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan. Vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv explozibil improvizat, iar el şi trei colegi au fost răniţi. A fost evacuat şi spitalizat în Germania şi după o lună a cerut să se întoarcă în Afganistan pentru a continua misiunea.

Echipa română la Jocurile Invictus are 20 de membri, plus nouă rezerve. Membrii echipei sunt, alături de Florin Oprea: plutonierul adjutant Dorel-Nicuşor Bica (rănit în 2011, în Afganistan), plutonier adjutant Florin Boc (a aflat că este bolnav de leucemie în misiune în străinătate), plutonier adjutant Iulian-Constantin Căpăţână (rănit în 2012, în Afganistan), plutonier adjutant Irinel Matei (rănit în 2008, în Afganistan), plutonier adjutant Valeriu-Costinel Slăniceanu (rănit în 2006, în Afganistan), plutonier adjutant Vasile Zbâncă (rănit în 2010, în Afganistan), plutonier major Emil-Florin Cojocaru (rănit în 2009, în Afganistan), plutonier major Marius Iovi (rănit în 2007, în Irak), plutonier major Marian Nicula (rănit în 2011, în Afganistan), plutonier major Eduard-Vlad Romilă (rănit în 2009, în Afganistan), plutonier major Taifas Ion Marius Bertoni (rănit în 2009, Afganistan), caporal Marius Cănuci (rănit în 2004, în Afganistan), caporal Uţă-Valentin Ciolan (rănit în 2015, în Afganistan), caporal Marcel Neagu (rănit în 2016, în Afganistan), plutonier adjutant principal în rezervă Eugen Mănăilă (rănit în 2010, în Afganistan), plutonier adjutant principal în rezervă Florin Vuţă (rănit în 2004, în Irak), plutonier adjutant în rezervă Florin Bolovan (rănit în 2006, în Afganistan), plutonier major în rezervă Angel Ilovan (rănit în 2010, în Afganistan), plutonier major în rezervă Cătălin Olteanu (rănit în 2011, în Afganistan).

Citește și: Viorica Dăncilă: Pot sa fac lucruri bune pentru oameni

Cele nouă rezerve sunt: maior Dănuţ Nicola (rănit în 2007, în Irak), plutonier adjutant principal Mihai-Ion Toma (rănit în 2011, în Afganistan), plutonier adjutant Cristian Hanganu (rănit în 2005, în Afganistan), plutonier major Marian-Ilie Iordan (rănit în 2011, în Afganistan), plutonier major Cristian Stoica (rănit în 2015, în Afganistan), plutonier Viorel Amzărescu (rănit în 2014, în timpul unui exerciţiu multinaţional, în Germania), caporal Sergiu Ola (rănit în 2003, în Afganistan), caporal Dan-Cornel Crăciun (rănit în 2015, în Afganistan), plutonier adjutant principal în rezervă Costel Stanciu (rănit în 2012, în Afganistan).

Militarii români vor concura la Invictus 2020 la probele: atletism, înot, ciclism, volei din şezut, tir cu arcul, power lifting, aruncarea discului, aruncarea greutăţii, ciclism, handbike, canotaj în sală.

Jocurile Invictus au fost create la iniţiativa Prinţului Harry, în 2014. Scopul acestora este de a aduce împreună militari răniţi în teatrele de operaţii din lumea întreagă, în cadrul unui eveniment sportiv de amploare.

Din 1996 până în 2019, 30 de militari români au murit în misiune, în teatre de operaţii iar aproximativ 180 au fost răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.