Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eclipsa totală de soare în America de Sud - Fenomenul a durat trei minute

NASA
soare, eclipsa

Mii de oameni pasionaţi de astronomie s-au adunat marţi în ţări din America de Sud pentru a urmări eclipsa totală de soare, iar mulţi dintre ei, în locuri special amenajate.

Eclipsa a debutat în Pacific, iar umbra de aproximativ 10.000 de kilometri a ajuns până în Chile şi Argentina şi cele mai puternice telescoape de aici.

Singurul teritoriu din Pacific în care a fost vizibilă eclipsa total a fost Insula Oeno, nelocuită. Fenomenul a durat aici trei minute, începând cu ora locală 10.24.

Apoi, umbra a atins coasta Chile, în apropiere de La Serena, la ora locală 16.38. Ea a fost observată şi în părţi din nordul ţării, în Coquimbo, regiune recunoscută pentru numeroasele observatoare.

Cei care au dorit să aibă privilegiul de a urmări eclipsa alături de astronomii de la European Southern Observatory din deşertul Atacama au plătit 2.000 de dolari pentru un bilet. Biletele au fost epuizate în trei minute.

Ultimii care au văzut eclipsa pe teritoriul sud-american au fost cei din Chascomús (districtul Buenos Aires), la ora locală 17.44.

„Este complet uimit de totalitate”, a spus astronomul Patrick McCarthy, citat de BBC. „Trebuie să spun, indiferent de cât durează - pare 8 minute. Eşti atât de prins, încât te trezeşti spunând «Înapoi, înapoi! Nu am terminat». Trece imediat”.

McCarthy a urmărit evenimentul în Chile. El este vicepreşedinte al Giant Magellan Telescope, construit în deşertul Atacama.

„Să intri în eclipsă totală de soare îţi dă un sentiment remarcabil. Culorile au o tentă albăstruie, umbrele se schimbă şi tot de pe pământ pare spălăcit. Pare că lumea devine întunecoasă, aproape monocromatică”, a mai explicat McCarthy.

Eclipsa a putut fi văzută ca parţială în Peru, Ecuador, Paraguay, Bolivia, Uruguay şi zone din Columbia, Brazilia, Venezuela şi Panama. Doar pe coasta de nord a Americii de Sud nu a putut fi vizibilă.

Următoarea eclipsă totală de soare va putea fi văzută pe continent pe 14 decembrie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.