Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecologiștii cer Guvernului să verifice dacă Enel a respectat contractul de privatizare și să controleze investițiile făcute de aceștia

per.ro
sigla PER - Partidul Ecologist Roman

Partidul Ecologist (PER)  cere ca statul român să verifice dacă Enel a respectat contractul de privatizare precum și investițiile făcute de aceștia. Solicităm să se facă o diferențiere între contoarele achiziționate de cetățeni, transformatoare și investițiile reale, propriu- zise, pe care Enel și le-a asumat în contract, se spune în comunicatul remis presei de Biroul Permanent Național al PER.

Italienii au câștigat prin 2005, primul proces de privatizare a energiei în România, ale fostelor Electrica Banat și Dobrogea, și ulterior, a Electrica Muntenia Sud. Presa vremii a scris în privința acestor "privatizari strategice" că planează suspiciunea neîndeplinirii obligațiilor din contractele de privatizare dar și alte controverse. Prin 2014,  cel care a pus bazele Enel în România s-a sinucis, "dispariţia bruscă a lui Matteo Cassani în împrejurări încă neelucidate, ridică tensiunea la maximum în legătură cu activitatea Enel în România."

Peste ani, statul român anunța că vrea să dea în judecată grupul italian de utilități Enel pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, ulterior divizată în Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, și să le ceară italienilor despăgubiri pentru dividendele pe care, în opinia autorităților române, Enel ar fi trebuit să le acorde statului din profiturile celor două companii pentru anul 2012, conform contractului de privatizare. Prin 2017, Enel a pierdut procesul cu țara noastră, la Curtea de Arbitraj de la Paris, urmând ca aceștia să plătească României 401 milioane de euro.

Zilele trecute, Enel anunța că se retrage din România anul viitor, neprecizând clar la ce active va renunța.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.