Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia americană a înregistrat o contracţie neaşteptată în primul trimestru

VoA
economia SUA

Economia americană a înregistrat o contracţie neaşteptată în primul trimestru, afectată de varianta Omicron a coronavirusului care a descurajat călătoriile şi a perturbat activitatea economică, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 1,4% în ritm anual în primele trei luni, arată o estimare preliminară publicată joi de Departamentul american al Comerţului, după o creştere robustă de 6,9% în ultimele trei luni ale anului trecut. Acesta este primul declin înregistrat de economia americană de la debutul pandemiei în urmă cu aproape doi ani. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 1,1% a economiei americane în primul trimestru.

"Scăderea Produsului Intern Brut reflectă o scădere a investiţiilor private, a exporturilor, a cheltuielilor publice ale statului şi guvernelor locale, în timp ce importurile au crescut", a explicat Departamentul american al Comerţului într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.ro.

Analiştii subliniază însă că acest declin al PIB-ului nu oferă o imagine adecvată a evoluţiei economiei americane, având în vedere faptul că cererea internă a fost solidă, iar investiţiile companiilor în echipamente au accelerat. Datele statistice arată că vânzările finale către cumpărătorii interni au crescut cu 2,6% în ritm anual, după un avans de 1,7% în trimestrul patru al anului trecut.

Datele privind PIB-ul pe primul trimestru vin cu o săptămână înainte de următoarea reuniune de politică monetară de la Fed (Federal Reserve-Banca Centrală a SUA), la care analiştii se aşteaptă să fie anunţată o majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază, în ideea de a frâna inflaţia ridicată. În luna martie, inflaţia în SUA a ajuns la 8,5%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1981, pe fondul exploziei preţurilor la alimente şi combustibili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.