Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în trimestrul al doilea, cu o contracţie record de 20,4%

recesiune criza

Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în trimestrul al doilea, cu cea mai gravă contracţie înregistrată vreodată, de 20,4% comparativ cu cele trei luni anterioare, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus, potrivit datelor preliminare publicate miercuri, transmite Reuters, potrivit news.ro.

PIB-ul a avansat cu 8,7% în iunie, după un ritm de 1,8% în luna mai, pe fondul relaxării restricţiilor. În luna aprilie, economia a scăzut cu 20,4%.

Citește și: Opinie: Lecția de manual dată de Poliția Capitalei, în cazul uciderii lui Emi Pian .

Declinul din trimestrul al doilea este cel mai grav consemnat vreodată şi a avut loc după o scădere de 2,2% în primul trimestru. Analiştii anticipau o contracţie de 20,5%, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Două trimestre consecutive de scădere a PIB marchează intrarea economiei în recesiune tehnică.

Serviciile, construcţiile şi producţia au înregistrat scăderi record, potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică.

”Economia a început să îşi revină în iunie, odată cu redeschiderea magazinelor, reluarea producţiei fabricilor şi a construcţiilor de locuinţe”, a declarat directorul adjunct pentru statistici economice şi naţionale al Biroului pentru Statistică, Jonathan Athow.

Instituţia a avertizat că estimările au un grad ridicat de incertitudini pe fondul dificultăţilor de a colecta date din cauza restricţiilor publice.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a Olguței Vasilescu: Mai penibil de atât poți fi?

Contracţia trimestrială a economiei britanice este cu mult mai mare comparativ cu alte economii avansate. PIB-ul Franţei a scăzut cu 13,8%, cel al Italiei cu 12,4%, al Germaniei cu 10,1%, al Canadei cu 12%, al Statelor Unite cu 9,5%, iar cel al Japoniei cu 7,6%.

Ministrul britanic de Finanţe Rishi Sunak a afirmat într-un interviu acordat Sky News că principalul motiv al acestui declin accentuat este structura economiei britanice.

”Activităţile sociale, de exemplu, ieşitul la masă, mersul la cinema, cumpărăturile, aceste lucruri au o pondere mult mai mare în economia noastră comparativ cu alte ţări eurpene”, a spus Sunak.

Potrivit asociaţiei comerciale UKHospitality, sectorul britanic al ospitalităţii, care a fost cel mai grav afectat de pandemie, reprezintă aproximativ 5% din economia Marii Britanii.

Citește și: Lovitură de teatru! Frații lui Emi Pian, suspectați de tentativă de omor

Economiştii anticipează o redresare puternică a economiei în trimestrul al treilea, dacă Marea Britanie va evita un al doilea val al pandemiei de coronavirus, iar redresarea de 8,7% din luna iunie a confirmat aşteptările.

Banca Angliei a prognozat o creştere economică de 18% în trimestrul al treilea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.