DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Economia mondială apasă butonul turbo: cea mai mare creștere din august 2014

grafic crestere

Economia mondială a crescut în martie pentru a noua lună la rând, cu o dinamică lunară în accelerare la maximul din august 2014, pe fondul procesului de imunizare și mix-ului relaxat de politici economice în implementare, arată Andrei Rădulescu Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Markit Economics a publicat datele privind dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din economia mondială în luna martie și trimestrul I, informează Mediafax.

Estimați împreună cu JPMorgan acești indicatori reflectă evoluția comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor din industria prelucrătoare și sectorul de servicii, pragul de 50 puncte separând creșterea de scădere.

Pe de o parte, industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale) a crescut pentru a noua lună consecutiv în martie, evoluție care confirmă intrarea într-un nou ciclu economic și relansarea în formă de V.

Indicatorul PMI a urcat cu 1,1 puncte lună/lună la 55 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2011.

Se evidențiază majorarea componentei comenzi noi cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 55,8 puncte, pe fondul ameliorării climatului din sfera comerțului internațional (pe segmentul exporturi indicatorul a crescut cu 2,4 puncte lună/lună la 53,4 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2018).

De asemenea, componenta producție a urcat cu 0,8 puncte lună/lună la 55,1 puncte în martie.

Totodată, componenta locuri de muncă a înregistrat valori peste nivelul de 50 puncte în martie.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni s-a poziționat la un nivel ridicat, deși în ușoară ajustare raportat la februarie.

Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidențiază creșterea înregistrată la nivelul bunurilor intermediare și bunurilor de capital, confirmându-se intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu investițional.

Din perspectiva regională se evidențiază creșterea industriei prelucrătoare în Germania, Olanda, Austria, Italia, SUA, Japonia și China.

Astfel, în trimestrul I indicatorul PMI din industria prelucrătoare mondială s-a majorat cu un ritm lunar de 0,6 puncte la 54,2 puncte, cel mai ridicat nivel de la începutul ciclului economic post-criză.

De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a noua lună consecutiv în martie: indicatorul în urcare cu 1,9 puncte lună/lună la 54,7 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi: această componentă a crescut cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 53,8 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

De asemenea, componenta locuri de muncă a urcat cu 1,6 puncte lună/lună la 51,6 puncte în martie, în zona maximelor din vara anului 2019.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluție pentru următoarele trimestre s-a ameliorat în martie spre maximul din ultimii șapte ani, ceea ce exprimă premise pozitive pentru dinamica sectorului terțiar pe termen scurt.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și sectorul de servicii) a urcat cu un ritm lunar de 1,6 puncte la 54,8 puncte în martie, nivelul maxim din august 2014.

Din perspectiva sectorială, cele mai bune evoluții au fost înregistrate la nivelul serviciilor financiare. De asemenea, ramurile bunuri de consum, bunuri intermediare și servicii de afaceri s-au ameliorat în luna martie.

Analiza pe regiuni evidențiază creșterea economică din SUA, Germania, Marea Britanie, India și Australia în luna martie.

La polul opus, economia braziliană s-a ajustat cu cel mai sever ritm din ultimele nouă luni în martie.

Astfel, în trimestrul I indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 53,4 puncte, în creștere cu 7,6 puncte an/an.

Se evidențiază creșterea indicatorului PMI din industria prelucrătoare cu 5,9 puncte an/an la 54,2 puncte.

De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii a urcat cu un ritm anual de 7,5 puncte an/an la 53 puncte în T1 2021.

Cele mai recente prognoze FMI indică perspectiva creșterii economiei mondiale cu ritmuri anuale de 6% în 2021, respectiv 4,4% în 2022.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.