Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia mondială, cu pedala pe accelerație: SUA și India, cele mai bune evoluții. Ce țări se află la polul opus

grafic economie

Statisticile indică creșterea economiei mondiale pentru a opta lună consecutiv în februarie, cu cel mai bun ritm din octombrie, evoluție influențată de ameliorarea indicatorilor din sfera crizei sanitare și de mix-ul de politici economice în implementare, arată Andrei Rădulescu, Banca Transilvania.

Miercuri Markit Economics a publicat statisticile cu privire la evoluția indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din economia mondială în a doua lună a anului curent, arată Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Acești indicatori sunt estimați împreună cu JPMorgan și reflectă dinamica comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor din industria prelucrătoare și sectorul de servicii, pragul de 50 puncte separând creșterea de scădere.

Industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale) a crescut pentru a opta lună la rând în februarie, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic. Indicatorul PMI s-a majorat cu un ritm lunar de 0,3 puncte la 53,9 puncte în februarie, cea mai bună evoluție din ianuarie 2018.

Ameliorarea componentei perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni (spre maximul ultimelor 81 de luni) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare în trimestrele următoare.

VIDEO Renate Weber ARUNCĂ ÎN AER România: Se pot DESFIINȚA toate pensiile speciale, cu excepția celor ale magistraților!Lideri PNL i-au cerut să conteste la CCR

De asemenea, producția a accelerat ușor în februarie, evidențiindu-se dinamica componentei bunuri de capital, cu impact de antrenare în economie și implicații favorabile la nivelul climatului din piața forței de muncă.

Pe de altă parte, comenzile noi totale din industria prelucrătoare au decelerat în februarie (la minimul ultimelor cinci luni), evoluție determinată de distorsiunilor la nivelul lanțurilor de producție, în contextul persistenței restricțiilor în Europa.

Analiza din perspectiva regională evidențiază majorarea industriei prelucrătoare în Germania, Olanda, SUA și Brazilia în luna februarie. Pe de altă parte, industria prelucrătoare a decelerat luna trecută în China și Japonia și a scăzut în Grecia, Kazahstan, Malaysia, Tailanda, Mexic și Myanmar.

De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a opta lună la rând în februarie: indicatorul PMI în urcare cu 1,2 puncte lună/lună la 52,8 puncte, maximul din octombrie.

Se evidențiază accelerarea comenzilor noi spre cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020, evoluție care exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terțiar în trimestrele următoare.

VIDEO Florin Cîțu UIMEȘTE, după ce a înghețat salariile, pensiile și a refuzat majorarea alocațiilor: 'Oamenii vor simți că viața lor se îmbunătățește zi de zi'

Pe de altă parte, componenta locuri de muncă s-a deteriorat în februarie (indicatorul PMI a revenit sub nivelul de 50 puncte).

Din perspectiva regională se evidențiază dinamica sectorului de servicii în SUA (prima economie a lumii), China, India, Rusia și Australia. Pe de altă parte, sectorul terțiar a continuat să scadă în Zona Euro și a înregistrat ajustări în Japonia, Marea Britanie și Brazilia în luna februarie.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de 0,9 puncte la 53,2 puncte în februarie (maximul din luna octombrie).

Cu alte cuvinte, economia mondială a crescut pentru a opta lună consecutiv în februarie, cu un ritm în accelerare.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi (cea mai bună evoluție din ultimele trei luni), susținută de consolidarea climatului pozitiv din anumite țări (SUA) și redinamizarea comenzilor de export.

De asemenea, componenta perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni s-a atenuat marginal, poziționându-se în apropiere de maximul din 2015.

Nu în ultimul rând, componenta locuri de muncă s-a situat în teritoriu de creștere pentru a șasea lună la rând în februarie (indicatorul în consolidare la 50,1 puncte).

Din perspectiva regională se evidențiază creșterea economică din SUA (cel mai bun ritm din ultimii șase ani și jumătate), India (cea mai bună evoluție din ultimii nouă ani), China, Germania, Italia și Rusia.

Pe de altă parte, economiile din Japonia, Marea Britanie, Franța și Brazilia au scăzut în luna februarie.

Conform celor mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internațional (FMI) economia mondială ar putea crește cu dinamici anuale de 5,5% în 2021 și 4,2% în 2022, după declinul cu 3,5% an/an din 2020 (determinat de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.