Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Statelor Unite surprinde: creștere cu 2,9%, în trimestrul patru

news.ro
sua economie

Economia Statelor Unite a încheiat anul 2022 pe o bază solidă, chiar dacă persistă întrebările dacă creşterea va deveni negativă în anul curent. Produsul intern brut a crescut cu 2,9% în trimestrul patru, în termeni anuali, a raportat joi Departamentul pentru Comerţ, transmite CNBC, citat de news.ro.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones se aşteptau la un avans de 2,8%.

Ritmul de creştere a fost puţin mai lent decât cel de 3,2% consemnat în trimestrul al treilea.

Cheltuielile de consum, care reprezintă aproximativ 68% din PIB-ul american, au crescut cu 2,1% în ultimul trimestru al anului trecut, în scădere uşoară faţă de creşterea de 2,3% înregistrată în trimestrul al treilea.

Iinflaţia a încetinit considerabil până la sfârşitul anului, după ce în vară au atins maximele ale ultimilor 41 de ani.

Indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal a crescut cu 3,2%, conform aşteptărilor, dar în scădere bruscă de la 4,8% în trimestrul al treilea. Fără alimente şi energie, indicele ponderat a crescut cu 3,9%, în scădere de la 4,7%.

În timp ce cifrele inflaţiei au indicat că creşterile preţurilor încetinesc, acestea rămân cu mult peste ţinta de 2% a Rezervei Federale.

Împreună cu impulsul din partea consumatorilor, creşterile investiţiilor private în inventar, cheltuielile guvernamentale şi investiţiile fixe nerezidenţiale au contribuit la creşterea PIB.

O scădere cu 26,7% a investiţiilor rezidenţiale, reflectând o scădere puternică a sectorului imobiliar, a funcţionat ca o frână asupra creşterii PIB-ului, la fel ca şi o scădere cu 1,3% a exporturilor.

Cheltuielile guvernamentale federale au crescut cu 6,2%, în mare parte datorită unei creşteri de 11,2% a cheltuielilor non-apărare, în timp ce cheltuielile statelor şi autorităţilor locale au crescut cu 2,3%.

Cheltuielile guvernamentale comulate au adăugat 0,64 puncte procentuale la PIB.

”Combinaţia de creştere a fost descurajatoare, iar datele lunare sugerează că economia şi-a pierdut din avânt pe parcursul trimestrului patru. Ne aşteptăm în continuare ca impactul întârziat al creşterii ratelor dobânzilor să împingă economia într-o recesiune uşoară în prima jumătate a acestui an”, a scris Andrew Hunter, economist senior pentru Capital Economics.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.