Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Turciei a crescut conform așteptărilor, dar lira rămâne un motiv de îngrijorare

grafic economie

Economia Turciei a crescut cu 7,3% în trimestrul trei, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, în conformitate cu aşteptările, susţinută de consumul populaţiei, producţia manufacturieră şi exporturi, potrivit datelor oficiale, dar lira turcească rămâne un motiv de îngrijorare, transmite Reuters, scrie news.ro.

PIB-ul a avansat cu 2,7% comparativ cu trimestrul precedent, ajustat la sezon şi la calendar, arată datele Institutului de Statistică al Turciei.

Lira turcească a scăzut însă în acest an cu 43% în raport cu dolarul, fiind cotată în prezent la circa 13,08 unităţi pentru un dolar.

Analiştii au avertizat în privinţa impctului lirei asupra creşterii economice viitoare. Goldman Sachs şi-a revizuit în sens pozitiv estimarea privind creşterea economie turce pentru acest an de la 9,5% la 10,5%. Pentru 2022, banca a redus previziunea cu o jumătate de punct procentual, la un avans al PIB de 3,5%.

”Considerăm că cifrele referitoare la PIB publicate astăzi ne spun puţin despre ritmul activităţii economice în viitor, deoarece recenta depreciere a lirei este probabil să aibă un impact semnificativ asupra activităţii economice”, a spus Murat Unur, analist la Goldman Sachs.

Preşedintele Tayyip Erdogan, care este ferm împotriva unor rate ale dobânzilor mai mari, a declarat că Turcia va acorda prioritate creşterii, ocupării forţei de muncă şi investiţiilor, sugerând că rata de schimb şi inflaţia ar putea evolua şi mai sus.

Banca centrală şi-a redus dobânda de politică monetară cu patru puncte procentuale, până la 15%, din septembrie, ca parte a unui ciclu de relaxare despre care economiştii spun că este imprudent, având în vedere accelerarea inflaţiei la 20% şi deprecierea lirei.

”Ratele mai scăzute ale dobânzilor ar putea genera o creştere ridicată a PIB-ului real, dar cu preţul unei monede mai slabe, o inflaţie mai mare şi preocupări pe termen mai lung cu privire la stabilitatea macrofinanciară”, a declarat Tim Ash, un observator veteran al Turciei la BlueBay Asset Management.

Creşterea economică anuală pentru trimestrul al doilea a fost revizuită de la 21,7% la 22%, reflectând revenirea puternică după eliminarea restricţiilor legate de pandemia de Covid-19.

Analiştii intervievaţi de Reuters anticipează un avans al PIB de 9,5% în 2021, în pofida aşteptărilor că lira slabă şi inflaţia vor afecta creşterea în lunile următoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.