Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Turciei să PRĂBUȘEȘTE: Fitch a trecut țara de la stabil la negativ

fitch ratings

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit joi perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la stabilă la negativă, citând deteriorarea încrederii interne ca urmare a unei politici de relaxare a politicii monetare care în opinia Fitch este "prematură", transmite Bloomberg.

Revizuirea perspectivei vine la o zi după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a înlocuit brusc pe ministrul Finanţelor, pe fondul diferenţelor de opinie în rândul administraţiei cu privire la reducerile agresive de dobândă care au subminat moneda turcească. În ultima lună, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare. Analistul Fitch, Erich Arispe Morales, a precizat că deprecierea lirei creează riscuri la adresa stabilităţii financiare şi macroeconomice care ar putea relansa presiunile de finanţare. În prezent, Fitch Ratings atribuie Turciei un rating "BB minus", cu trei trepte sub nivelul investment grade, în linie cu Brazilia şi Africa de Sud.

"Ciclul prematur de relaxare a politicii monetare demarat de Banca centrală, precum şi perspectiva unor noi reduceri de dobândă sau a unor stimulente economice suplimentare înaintea alegerilor prezidenţiale din 2023 au dus la o deteriorare a încrederii interne reflectată în deprecierea semnificativă a lirei turceşti, incluzând volatilitatea fără precedent înregistrată pe parcursul unei singure zi, precum şi creşterea inflaţiei", subliniază Fitch.

Recentele reduceri de dobândă adoptate de Banca centrală a Turciei, la îndemnul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, într-un moment în care inflaţia se apropie de 20% au afectat activele turceşti pe măsură ce investitorii au pus sub semnul întrebării abordarea neconvenţională promovată de Erdogan cu privire la gestionarea economiei. Separat, o altă mare agenţie de rating, S&P Global Ratings a avertizat şi ea că Turcia riscă să submineze şi mai mult încrederea în liră prin utilizarea unor rezerve împrumutate pentru apărarea cursului de schimb, adăugând că recentele evoluţii pun ratingul suveran în pericol. Banca centrală a Turciei a intervenit miercuri pe pieţele valutare pentru a susţine lira după ce moneda turcească s-a depreciat cu aproape 30% luna trecută. Potrivit S&P o mare parte din rezervele valutare ale Băncii Turciei sunt împrumutate indirect de la gospodării via linii de swap cu băncile comerciale. "Utilizarea acestor rezerve împrumutate pentru a susţine cursul de schimb ni se pare că riscă să afecteze şi mai mult încrederea în liră şi ar putea ridica semne de întrebare cu privire la stabilitatea financiară" susţine S&P Global Ratings, care atribuie în prezent Turciei un rating "B plus" cu perspectivă stabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.