Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia zonei euro se poticneşte: BCE majorează rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani

zona euro

Economia zonei euro se poticneşte: BCE majorează rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani şi a lăsat uşa deschisă pentru alte majorări ulterioare, în încercarea de a lupta în continuare împotriva inflaţiei ridicate, în condiţiile în care economia zonei euro este în scădere, relatează Reuters, potrivit news.ro.

BCE a majorat pentru a opta oară consecutiv rata dobânzii cheie - cea pe care băncile o plătesc pentru a plasa numerar în siguranţă la banca centrală - cu 25 de puncte procentuale, până la 3,5%, cel mai ridicat nivel din 2001 încoace.

Banca centrală a celor 20 de ţări care au adoptat moneda euro spune că se aşteaptă ca inflaţia să se menţină peste ţinta sa de 2% până în 2025 şi a lăsat să se înţeleagă încă o dată că vor mai avea loc majorări de dobândă şi în lunile următoare.

"Deciziile viitoare vor asigura că ratele dobânzii cheie a BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a obţine o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu şi vor fi menţinute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar", a precizat BCE.

Creşterea economică în zona euro este în cel mai bun caz în stagnare, iar inflaţia este în scădere de luni de zile, graţie scăderii preţurilor la energie şi celei mai abrupte creşteri a ratei dobânzilor din istoria de 25 de ani a BCE.

Miercuri, Rezerva Federală a SUA a întrerupt propriul şir de 10 creşteri succesive ale ratei - un semnal puternic pentru investitorii din întreaga lume că actualul ciclu de înăsprire a dobânzii în economiile dezvoltate se apropie de sfârşit, chiar dacă încă mai este posibilă o mică creştere în SUA.

IMAGINE MIXTĂ

Dar inflaţia în zona euro este încă inacceptabil de ridicată pentru BCE, la 6,1%, iar creşterea preţurilor de bază, care exclude de obicei alimentele şi energia, abia începe să încetinească.

BCE ar urma să continue calea înăspririi monetare, în special după ce nu a reuşit să prezică actualul episod de inflaţie ridicată şi a început anul trecut să majoreze ratele mai târziu decât multe dintre instituţiilor omoloage la nivel mondial.

Economiştii intervievaţi de Reuters înainte de decizia de joi se aşteptau la o nouă majorare cu 25 de puncte procentuale a ratei de depozit în iulie, aşa cum au semnalat şi o serie de factori de decizie.

Este de aşteptat ca preşedintele BCE, Christine Lagarde, să menţină în atenţie o nouă majorare în septembrie.

Două trimestre de contracţie economică în Germania, marea putere industrială din UE, au dus zona euro într-o uşoară recesiune iarna trecută, iar economia va înregistra probabil doar o creştere modestă în acest an.

Însă şomajul se află la un nivel minim record, iar salariile sunt în creştere, chiar dacă rata de creştere este încă în urma inflaţiei.

Creşterea globală a preţurilor a scăzut rapid după ce a atins valori de două cifre la sfârşitul anului trecut. Dar preţurile subiacente, în special cele din sectorul serviciilor, nu au înregistrat încă scăderea decisivă pe care factorii de decizie politică ai BCE au declarat că ar trebui să o vadă înainte de a ridica piciorul de pe frâna monetară.

Costurile mai ridicate ale împrumuturilor reduc cererea de credite din partea gospodăriilor şi a companiilor, precum şi disponibilitatea băncilor de a acorda împrumuturi, însă consumul rezistă bine în termeni nominali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.