Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul Mircea Coșea: sunt foarte multe pericole, multe probleme urgente

Agerpres
Mircea Coșea

Economistul Mircea Coșea susține că ne pândesc mai multe pericole din economie, iar Guvernul trebuie să acționeze urgent pentru că există mai mulți cartofi fierbinți. Coșea arată că prețul energiei va provoca mari turbulențe în economie, iar faptul că România nu are o industrie manufacturieră ci o industrie bazată pe consum.

„Sunt pericole de foarte scurt timp. Trebuie rezolvate imediat pentru că nu avem timp să ne gândim foarte mult. Pe parcursul lunilor care au mai rămas până la sfârșitul acestui an trebuie rezolvate aceste probleme care sunt atât de periculoase încât pot schimba viața fiecăruia dintre noi.”, a declarat Mircea Coșea, la Antena 3.

Prețul energiei

„Este o problemă care ține de structura economiei românești. Structura economiei românești nu este foarte avansată, nu este în linie cu ceea ce se întâmplă în țările dezvoltate ale Europei unde se merge spre a patra revoluție industrială, așa-numita digitalizare. Noi avem o economie care se apropie spre așa-numita fază manufacturieră, adică producem în România mașini și multe alte lucruri, dar le producem la bandă, le montăm, le asamblăm, nu facem nici cercetare, nici dezvoltare.

Plafonarea prețurilor la energie pe un an de zile nu a rezolvat problema facturilor, ci doar a amânat-o. Nu s-au eliminat cauzele esențiale ale creșterii prețurilor la energie, din interiorul țării. Nu mă refer la energia din afară, ci la ceea ce putem face noi în interior. n interior acest preț mare al energiei nu poate fi suportat.

Deja la falimente suntem destul de îngrijorați. Anul trecut numărul insolvențelor și falimentelor a crescut cu 14,8%. Sunt întreprinderi mici și mijlocii care nu mai pot plăti facturile la energie și își încetează activitatea.

Sunt foarte multe cereri de amânare a platelor ratelor. Falimentul înseamn și șomaj. Înseamnă o nouă greutate pe stat care trebuie să dea salarii în timpul ăsta. Înseamnă că pierdem competitivitate.”

Importul de inflație

„În lume se petrece un fenomen pe care Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație a sesizat-o de mai bine de un an. Și anume creșterea prețurilor la alimente la nivel global. Înseamnă că inflația din exterior ne apasă pe noi pentru că mâncarea este 70% importată. Producem multă materie primă, dar nu le prelucrăm în țară. La orice import, importăm și inflația din exterior.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.