Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul șef al BCR: euro va trece pragul psihologic de 5 lei. Inflația sare de 15%

ciprian dascalu

Economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, prevede un final de an cu turbulențe în zona economică, iar moneda națională va depăși pragul psihologic de 5 lei. El a explicat că inflația va crește la peste 15%, dar spre finalul anului va începe să scadă și va încheia anul în jur de 12%.

„BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului. Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Ciprian Dascălu, informează Economica.

De asemenea, Dascălu susține că inflația va mai crește în următoarele 2-3 luni, pentru ca apoi să urmeze un trend descendent.

„Noi ne așteaptăm la presiuni inflaționiste subiacente mai persistente și estimează că inflația de bază va ajunge la 11,7% în decembrie 2022, scăzând la 7,2% până la sfârșitul lui 2023 și menținându-se peste intervalul țintă al BNR pe toată perioada …urmatoarelor opt trimestre. BNR vede IPC de bază la 10,9% și 4,8% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023”, arată BCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.