Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul-șef BCR: Euro va fi 5 lei la final de an

Radu Pop
Mediafax
Ciprian Dascălu

După ce inflaţia pe luna mai a ajuns la 14,5%, Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, vede inflaţia la un nivel uşor peste 15% în iunie şi la un nivel uşor mai ridicat decât prognoza BNR până la finalul anului 2023, potrivit economica.net.

„Vedem rata dobânzii de politică monetară să ajungă până la 5,50% la sfârșitul anului și 6,50% pentru facilitatea de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică operațional relevant pentru un management strict al lichidității. Pe termen mediu, guvernatorul BNR a spus că vede IPC și rata dobânzii cheie convergente spre 5,0%”, arată Ciprian Dascălu.

Reprezentanţii BCR se aşteaptă ca BNR să majoreze cu o valoare egală dobânda cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din 6 iulie.

„BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului. Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Ciprian Dascălu.

„Noi ne așteaptăm la presiuni inflaționiste subiacente mai persistente și estimează că inflația de bază va ajunge la 11,7% în decembrie 2022, scăzând la 7,2% până la sfârșitul lui 2023 și menținându-se peste intervalul țintă al BNR pe toată perioada urmatoarelor opt trimestre. BNR vede IPC de bază la 10,9% și 4,8% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023”, arată BCR.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.