Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuador: Un referendum limitează numărul mandatelor prezidenţiale

Operation World
Ecuador

Cetăţenii ecuadorieni au decis duminică, prin referendum, că nimeni nu poate fi reales în funcţii publice - inclusiv cea de preşedinte al ţării - de un număr nelimitat de ori, informează Reuters, DPA şi EFE, citează AGERPRES.

Citeşte şi: Proteste MASIVE în Ucraina: manifestanţii cer îndepărtarea de la putere a preşedintelui Poroşenko / FOTO

O numărătoare rapidă a voturilor şi rezultatul după înregistrarea a 22% din răspunsuri arată că s-au pronunţat pentru limitare aproximativ două treimi din cei prezenţi la urne, iar participarea a fost de aproape 75%, potrivit datelor Consiliului Naţional Electoral. 

Referendumul a fost convocat de preşedintele în exerciţiu al Ecuadorului, Lenin Moreno, iar rezultatul împiedică revenirea la putere a fostului şef al statului, Rafael Correa, care a deţinut trei mandate prezidenţiale, din 2007 până în 2017. În urma votului de duminică, preşedintele va putea fi reales o singură dată. 

Consultarea populară a mai conţinut şase întrebări referitoare la interzicerea implicării la viaţa politică şi confiscarea averii celor condamnaţi pentru corupţie; la restructurarea Consiliului de Participare Cetăţenească, organismul care desemnează autorităţile de control; la inexistenţa unui termen de prescripţie pentru infracţiunile sexuale împotriva minorilor; la interzicerea mineritului în zonele protejate şi în centrele urbane; la stimularea fiscală a construcţiilor şi a investiţiilor private; la restrângerea zonei din Parcul Naţional Yasuni unde este permisă extracţia petrolului. Ecuadorienii au aprobat toate aceste idei, arată rezultatele preliminare. Ultimele două necesită doar modificări ale legislaţiei uzuale, în timp ce pentru celelalte sunt necesare amendamente ale Constituţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.