Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Educație cu văl islamic la şcoală: Fetele pot purta doar văl alb sau în culori deschise

www.paginadepolitica.ro
văl islamic

Uzbekistanul a anunţat că va autoriza fetele tinere să poarte un anume tip de văl islamic la şcoală, măsură prezentată drept un mijloc de a încuraja familiile practicante să-şi trimită copiii să studieze, informează luni AFP.

Islamul este religia dominantă în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, însă puterea actuală, care se doreşte laică, menţine un control strict asupra oricărei forme de exprimare religioasă după prăbuşirea Uniunii Sovietice, sub pretextul luptei împotriva extremismului.

Ministrul uzbec al educaţiei, Şerzod Şermatov, a anunţat cu toate acestea că autorităţile intenţionează să "autorizeze vălurile albe sau de culoare deschisă" pe capul elevelor. Afirmând că astfel se vine în întâmpinarea a "numeroşi părinţi", el a susţinut că măsura este necesară pentru a asigura educaţia tuturor, fără a preciza de la ce vârstă vor fi autorizate fetele să poarte văl.

Potrivit explicaţiilor ministrului, elevele nu vor putea purta vălul deasupra bărbiei, scrie agerpres.ro.

După ce a preluat preşedinţia Uzbekistanului, în 2016, Şavkat Mirzioev a introdus reforme care au mai relaxat interdicţiile instituite de predecesorul său, autoritarul Islam Karimov, ce reprima orice formă de opoziţie şi combătea de asemenea orice semne exterioare de pietate.

În iulie anul trecut, autorităţile uzbece au autorizat deja femeile să poarte hijab în unele locuri publice. De asemenea, a fost anulată interdicţia pentru copii de a se duce la moschee sau cea de a folosi megafoane pentru a chema la rugăciune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.