Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șef din Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: România ar putea înregistra o creştere economică de 4,1 - 4,2% în 2021

economica.net
afaceri creștere economică

România ar putea înregistra o creştere economică de 4,1 - 4,2% în 2021, iar relansarea se va produce undeva în luna martie sau în trimestrul II, a declarat, miercuri, Valentin Ionescu, director în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

"Comisia de Prognoză la începutul lunii noiembrie a făcut o proiecţie pe principalii indicatori macroeconomici şi ei vor fi ajustaţi pentru că sunt nişte semne de întrebare acum spre sfârşit de an şi ca urmare a unor influenţe externe şi aici ne-a dat de gândit un pic ce se întâmplă în Germania. Adică noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist şi ne-am gândit că este optimist. Nu vă ascund lucrul acesta. Este optimist. Şi părerea mea este că ar putea să ajungă la 4%. Noi discutăm aici de o creştere a PIB-ului real, nu a PIB-ului în termeni nominali. În termeni nominali sigur că poţi să ajungi cum este acum estimat la 8%, dar deflatorul mi se pare cam mare, de 4%. Deci la anul este posibil să ajungem la o creştere de 4,1 - 4,2%. Este posibil. Dar asta ce înseamnă? Asta înseamnă că probabil relansarea se va produce undeva în luna martie sau în trimestrul II. Adică în primele două luni economia nu va demara. Nu va decola aşa de puternic pentru că în exteriorul ţării unde avem o cerere externă şi influenţează mai cu seamă producţia industrială lucrurile vor demara mai târziu, în special în Germania, care este motorul economiei europene în acest moment", a spus Valentin Ionescu, într-o videoconferinţă.

Citește și: CTP amendă usturătoare pentru jignirile aduse Bisericii Ortodoxe Române

El a menţionat că anul viitor contribuţia industriei la creşterea PIB-ului va fi ceva mai mică, nu cât s-a proiectat, scrie agerpres.ro.

"Noi am proiectat-o undeva la 1,2. Ne-am asumat că s-ar putea să nu fie aşa. Şi este posibil să nu ajungem la 1,2, dar oricum va fi pe o valoare pozitivă", a afirmat Valentin Ionescu.

Citește și: CCR a hotărât: Legea care interzice referirea la identitatea de gen în şcoli este neconstituţională

Directorul CNSP a precizat că în cadrul industriei, ceea ce "îngrijorează" este că anumite sectoare sunt în declin, respectiv că ele înregistrează o scădere care se apropie de un ciclu de afaceri.

"Şi aici mă refer la industria uşoară care cuprinde textile, confecţii, pielărie, încălţăminte. Industria uşoară românească se află într-un declin de 6 ani. Asta este îngrijorător", a adăugat Valentin Ionescu, în cadrul videoconferinţei ZF BRD Sud-Est Buget 2021 - "Cum pregătim viitorul: Cum rezolvăm ecuaţia de business a anului ce vine?".

Citește și: Cutremur în SPP! Au fost schimbați toți șefii! Capul gărzii pretoriene a lui Klaus Iohannis, uns la conducerea unei structuri! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.