Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa CSM, Lia Savonea, a intrat în colimatorul USR: Nu înțeleg prioritățile reale

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Lia Savonea

Președintele CSM, Lia Savonea, s-a opus tăierii pensiilor speciale, iar această poziție este taxată de către cei de la USR. Deputatul Claudiu Năsui consideră că acești lideri nu înțeleg prioritățile reale și în timp ce justiția este la pământ, ei se preocupă doar de veniturile proprii.

Citește și: Un inginer chimist dinamitează cazul Caracal: 'Ceea ce văd că se vehiculează în spațiul public sunt niște aiureli, niște baliverne'

”În timp ce justiția e la pământ, președinta CSM este preocupată de pensiile speciale.

România traversează una dintre cele mai puternice crize din domeniul ordinii publice, iar atacurile repetate la adresa justiției încep să își arate efectele devastatoare.

În acest context însă, avem oameni ridicați la rang de lideri în aceste domenii care nu par să înțeleagă care sunt prioritățile reale.

Un exemplu este președinta CSM, doamna Lia Savonea, care în loc să se sesizeze cu tot ceea ce cazul Caracal a adus la suprafață, dă comunicate de presă despre nedreptatea impozitării pensiilor speciale. Da, ați citit bine! Aceasta este prioritatea dumneaei.

Doamna Savonea are niște venituri impresionante în declarația de avere, iar personajul dumneaei nu este lipsit de intrigi.

Intrată în sistem, alături de soțul dumneai, pe filiera PSD, câteva din acțiunile care au consacrat-o pe doamna Savonea sunt:

- returnarea averii confiscate soților Ceaușescu copiilor acestora;

- găsirea unei excepții de neconstituționalitate în cazul Tender care dispunea suspendarea judecății;

- amânarea deciziei în cazul retrocedărilor ilegale de pe litoral de nu mai puțin de 14 ori;

- dispunerea eliberării și cercetării la domiciliu a unor interlopi cercetați pentru atentatul din București din anul 2012.

De altfel, un simplu calcul ne arată și cam care ar fi impactul asupra veniturilor viitoare a doamnei Savonea, dacă s-ar aplica impozitarea pensiilor speciale. Momentan, aceasta nu beneficiază de aceste sume, dar dacă s-ar pensiona de pe această poziție, cifrele ar arăta cam așa:

În declarația de avere din iunie 2019, doamna Savonea menționează suma de 473.627,89 lei pe an, aferentă drepturilor sale salariale. Asta înseamnă o medie lunară a salariului de 39.469 lei. Conform prevederilor legii 303/2004, estimăm o pensie de serviciu cu un procent de (minim) 80%, astfel ajungem la suma de 31.575 lei pe lună - doar pensia specială (denumită în lege ”de serviciu”), căreia i se adaugă și pensia normală. Propunerea la care se opune doamna Savonea este cea care prevede ca 900 lei + 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei să fie noul impozit. Chiar și așa, pensia specială în acest caz ar sări de 21.000 de lei pe lună.

Propunerea USR vine cu ceva mai drastic: eliminarea pensiilor speciale. Mai ales oamenii puși să apere dreptatea ar trebui să vadă inechitatea din sistemul de pensii speciale, care nu respectă principiul contributivității. Mai mult, acesta permite anomalii de genul torționarilor dovediți să primească astfel de recompense din partea statului român.

Constat cu foarte mare îngrijorare că problemele sistemice ale statului român fac astfel de declarții posibile, ba chiar încurajate în spațiul public. Cu cât vom tolera aceste situații, cu atât vom continua să ne confruntăm cu ele. Propunerea noastră este eliminarea lor totală, prin readucerea normalității în sistemul de pensii românesc.”, scrie Claudiu Năsui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.