Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa Trezoreriei SUA, avertisment apocaliptic: ne așteaptă o catastrofă economică

Agerpres - Reuters
Janet Yellen

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat marţi că eşecul Congresului de a ridica plafonul datoriei guvernamentale - şi defaultul rezultat - ar declanşa ”o catastrofă economică” care ar duce la creşterea ratelor dobânzilor în anii următori, transmite Reuters.

Yellen a afirmat, într-o declaraţie pregătită pentru un eveniment de la Washington cu directori de companii din California, că o neplată a datoriei SUA ar duce la pierderi de locuri de muncă, în timp ce plăţile gospodăriilor pentru ipoteci, împrumuturi auto şi carduri de credit vor creşte.

Ea a spus că este ”o responsabilitate de bază” a Congresului să crească sau să suspende plafonul de împrumut de 31,4 trilioane de dolari, avertizând că o neîndeplinire a obligaţiilor financiare ale guvernului ar ameninţa progresul economic pe care Statele Unite l-au făcut de la pandemia de Covid-19.

”O neplată a datoriei noastre ar produce o catastrofă economică şi financiară. Un default ar creşte perpetuu costul împrumutului. Investiţiile viitoare ar deveni substanţial mai costisitoare”, a spus Yellen membrilor Camerei de Comerţ Metropolitane din Sacramento.

Dacă plafonul datoriei nu este ridicat, întreprinderile din SUA se vor confrunta cu pieţele de credit deteriorate, iar guvernul nu va putea, probabil, să emită plăţi către familiile de militari şi persoanele în vârstă, care se bazează pe securitatea socială, a spus ea.

"Congresul trebuie să voteze pentru ridicarea sau suspendarea limitei datoriei. Ar trebui să facă acest lucru fără condiţii. Şi nu ar trebui să aştepte până în ultimul minut", potrivit şefei Trezoreriei.

Termen limită în luna iunie

Yellen le-a spus parlamentarilor, în ianuarie, că guvernul îşi poate plăti facturile doar până la începutul lunii iunie, fără a creşte limita pe care guvernul a atins-o în ianuarie.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări dezvoltate, SUA impun o limită strictă a cât de mult se poate împrumuta guvernul.

Deoarece guvernul cheltuie mai mult decât încasează, parlamentarii trebuie să ridice periodic plafonul datoriei.

Kevin McCarthy, liderul Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani, a propus săptămâna trecută un plan care prevede reducerea cheltuielilor cu 4.500 miliarde de dolari şi creşterea plafonului datoriilor cu 1.500 miliarde de dolari, numindu-l baza pentru negocierile din săptămânile următoare.

Casa Albă insistă că cele două probleme nu ar trebui să fie legate, iar Senatul controlat de democraţi va respinge probabil propunerea.

Pieţele financiare sunt din ce în ce mai preocupate de impas, trimiţând costul asigurării expunerii la datoria SUA la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, analiştii financiari avertizând asupra riscului tot mai mare de neplată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.