Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa TVR, audieri cu scandal în Parlament: 7 membri din Consiliul de Administrație o acuză de MINCIUNĂ

Inquam Photos / Octav Ganea
Doina Gradea

Doina Gradea, Preşedintele-Director General al Societăţii Române de Televiziune, este audiată marţi în Comisia pentru cultură din Cameră, unde a afirmat că multe lucruri din scrisoarea transmisă în urmă cu o lună de mai multe organizaţii media sunt folclor şi că onorariile de la Cerbul de Aur apărute în presă nu sunt cele reale.

Citește și: Ambasadorul României în Germania, scrisoare INCENDIARĂ către agenția din Germania care a răstălmăcit istoria României

Alexandru Dumitrescu, consilier departament de management, şi Alexandru Sasu, coordonator cu atribuţii de producător general, au însoţit-o pe Doina Gradea la audierea din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei, a propus ca discuţia să fie centrată pe scrisoarea deschisă transmisă de mai multe organizaţii şi asociaţii media referitoare la situaţia îngrijorătoare în care se află Televiziunea Publică (TVR/ SRTv), despre finanţarea festivalului Cerbul de Aur şi contracte pe care le au invitaţi şi colaboratori ai SRTv.

„Scrisoarea este tendenţioasă. Televiziunea publică trece printr-o perioadă de relaxare, după plata datoriilor istorice. Am început relaxarea televiziunii publice. Din ianuarie 2019, TVR 1 şi 2 vor fi distribuite în HD”, a spus Gradea în deschiderea alocuţiunii.

Toate afirmaţiile din scrisoare, a spus ea, sunt extrase din ultimul raport al comisiei de etică şi arbitraj la care au adăugat multe comentarii fără a avea dovezi. „Multe lucruri punctate acolo sunt... folclor. Nu se poate să ajungem la acest nivel. Să fim convocaţi aici şi dumneavoastră să fiţi nevoiţi... Nu a fost niciun element de cenzură de când sunt eu în televiziune care să aibă legătură cu persoana mea. Totul a fost făcut doar în baza atribuţiilor date de Legea 41. Nu pot înţelege de ce comisia de etică şi arbitraj, ale cărei atribuţii sunt stabilite clar, şi-a încălcat atât de clar competenţele şi a intrat în sfera managementului, pentru că ei au atribuţii specifice, legat de relaţiile dintre jurnalişti. Nu pot să cred decât ca cineva are un interes sau poate din necunoştinţă de cauza au făcut aceste afirmaţii”.

Gradea a spus că stă mereu la dispoziţia Comisiei pentru cultură şi că tot ce face este scris în fişa postului dată de Legea 41.

„Nu este o ilegalitate, nu e cenzură. Cenzură înseamnă să opreşti de la difuzare, manipulare, să distorsionezi informaţiile”, a încheiat Gradea alocuţiunea.

Preşedintelui-Director General i-a fost reproşat faptul că nu a venit la Comsiei din martie până în prezent, fiindu-i transmise cinci invitaţii, faptul că salariile şi onorariile invitaţilor au fost mult mai mari decât în mod normal sau decât ale celor care „făceau audienţă dublu faţă de acum”.

Gradea a răspuns că nu ia singură deciziile, ci împreună cu managementul de top şi middle, că piaţa media s-a schimbat mult faţă de acum 5 ani. „Onorariile sunt negociate în beneficiul SRTv”, a spus ea, întrebând şi care a fost sursa de la care au plecat cifrele, salariile angajaţilor şi invitaţilor.

Despre Cerbul de Aur, ea a spus că organizarea festivalului - care a fost „un succes şi ca audienţă şi ca participare” - TVR a avut din partea MCIN de 1 milion de euro. „Nu am stabilit eu, personal, ci au fost profesionişti recunoscuţi pe piaţă, comisii mixte, care au stabilit. Cât priveşte onorariile, nu pot să infirm sau să confirm, ci pot spune că nu sunt cele reale. Cele transmise în presă. Nu ne permitem, din punct de vedere legal să facem asta. Pentru că răspundem. De câte ori vine Ministerul Finanţelor sau Curtea de conturi, trebuie să dăm răspunsuri exacte. Nicio alocare de bani nu se face până nu e perfect justificată”.

PDG a mai spus că va face raporturi, în cazul în care îi va fi cerut, pentru a demonstra. „În afară de semnătura mea, mai sunt alte zece”, a punctat Gradea. Despre plăţile de autor sau alte forme de contract, ea nu a putut confirma sumele, „deoarece sunt cofidenţiale”, însă legislatorii sunt liberi să le consulte.

Gradea a amintit că a fost prezentă în Comisie în mai 2018, însă atunci ea a cerut să nu îi fie adresate întrebări. „Nu vă dă nimeni niciun drept să mă jigniţi. Nimeni. Aş veni în fiecare zi, dacă aş putea. Credeţi-mă că stau 12 ore pe zi la muncă”.

„A dezvălui sume din contracte, pe care nu eu le-am inventat, înseamnă să expun legal societatea. Toate instituţiile în drept care pot verifica, o fac. E datoria lor. Nu avem cum să nu punem la dispoziţie toate documentele. Informaţiile apărute în presă se referă la o parte dintre contacte. Sunt mult mai multe”, a completat ea. „Nu v-am dezamăgit. Este prima dată când lucrăm pe principii sanătoase de management. Nicio emisiune nu iese din bugetul alocat”.

În timpul întâlnirii, Ştirbu a anunţat că a primit un e-mail de la şapte membri ai CA al TVR. „Dacă susţineţi că ar putea fi un fals, îi chem săptămâna viitoare la audieri”.

Audierea Doinei Gradea continuă în Comisie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.