Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efect de bumerang: Acţiunile împotriva tandemului Dragnea-Tăriceanu întăresc de fapt Coaliţia PSD-ALDE/ ANALIZĂ

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tariceanu

Liderii Coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, sunt sub un adevărat aseadiu politic şi juridic. Intensificarea presiunilor asupra acestora a venit într-o perioadă în care relaţia dintre PSD şi ALDE părea că se răceşte, cu reproşuri de ambele părţi şi chiar voturi diferite în Parlament. Efectul atacurilor ar putea fi însă unul contrar intenţiilor, pentru că liderii coaliţiei devin din ce în ce tot mai dependenţi unul de celălalt.

La începutul lunii noiembrie, DNA a solicitat Senatului formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită presupus a fi săvârşită de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Solicitarea este încă la Comisia Juridică a Senatului, iar votul final din plen ar putea să mai fie amânat cel puţin o săptămână.

CITEȘTE ȘI: Arme împotriva răcelii: Ceaiurile mai puţin cunoscute care întăresc sistemul imunitar

Între timp, Raluca Turcan, liderul PNL, a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților solicitarea de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Demersul este semnat de parlamentarii PNL, USR, PMP și cei independenți afiliați partidului lui Victor Ponta, Pro România.

În ciuda faptului că în joc este soarta principaului aliat, Liviu Dragnea a declarat că nu ştie cum vor vota senatorii social-democraţi în privinţa solicitării DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, aceştia având "personalitate". Liderul PSD a mai spus că nu face bine nimănui o antepronunţare.

De unde era văzut ca un posibil partener împotriva lui Dragnea, Tăriceanu a fost împins din nou în braţele liderului PSD, o alianţă cu actuala opoziţie devenind din imposibilă în contextul noului dosar penal. Mai mult, solicitarea opoziţiei de revocare a lui Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor întăreşte această interdependenţă în Coaliţia PSD-ALDE.

Cele două voturi (din Senat, pentru Tăriceanu, şi din Camera Deputaţilor, pentru Dragnea) devin monedele ideale de schimb. Pentru PSD, respingerea cererii DNA în cazul lui Tăriceanu devine o obligaţie. În caz contrar, ALDE ar putea să dea lovitura decisivă în Camera Deputaţilor, în condiţiile în care PSD, fără oamenii lui Tăriceanu, nu are majoritate în camera inferioară a Parlamentului. Nici măcar susţinerea UDMR nu i-ar da lui Dragnea certitudinea păstrării funcţiei, cele două formaţiuni având împreună o majoritate fragilă, uşor de sabotat de duşmanii din interior sau de cei recent excluşi din partid.

CITEȘTE ȘI: Transpiri excesiv? Vezi ce boală GRAVĂ ai putea avea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.