Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efecte benefice și negative ale jocurilor de noroc asupra minții

Profimedia - Shutterstock
creier

Jocurile de noroc au fost gândite încă de la început cu un dublu scop - pe de o parte de a ajuta oamenii să iasă din banalul cotidian, oferindu-le o sursă unică de distracție și relaxare, iar pe de altă parte au întreținut mereu motivația unor câștiguri obținute relativ ușor.

Deși pare un subiect aparent de natura evidenței, îmi propun să-ți expun în acest articol câteva efecte pe care jocurile de noroc le au asupra minții, cum influențează anumiți factori declanșatori și cum îți ghidează reacțiile.

1. Efecte benefice

Să începem mai întâi cu efectele benefice pe care jocurile de noroc le au asupra creierului uman, pentru că s-au făcut foarte multe studii pe această temă, însă opniile nu sunt nici în momentul de față unanim acceptate.

1.1. Te ajută să evadezi din banalul cotidian

Mulți jucători au afirmat în cadrul unor studii psihologice faptul că după o zi epuizantă la locul de muncă sau după o zi în care se simt încărcați negativ, jocurile de noroc au reprezentat o portiță de scăpare, astfel că au găsit în ele un mijloc de a se destresa și de a-și reface echilibrul emoțional.

Acest lucru se întâmplă pentru că de cele mai multe ori atunci când joci pariuri sportive sau chiar jocuri de cazino ești singur, ceea ce te ajută să te canalizezi pe jocurile respective și pui în planul secund tot ce te-a stresat într-o zi mai grea.

Dacă pleci de la premiza că nu vei cheltui o sumă prea mare de bani pentru a te relaxa la jocuri de noroc online, atunci vei fi mai relaxat și cu siguranță vei avea o experiență plăcută.

1.2. Un mijloc inepuizabil de a te distra

Să spunem că ești plictisit teribil și cauți un mod de a te distra. Iarăși studiile ceva mai recente afirmă că mulți dintre jucători preferă să joace un bilet la pariuri cu un meci de fotbal de exemplu și apoi să meargă împreună cu alți prieteni să urmărească meciul live la un pub.

Întotdeauna vei resimți adrenalina unui eveniment sportiv la un cu totul alt nivel atunci când vine la pachet și cu implicații financiare. Spre exemplu. dacă echipa pe care ai pariat va și câștiga ai un triplu motiv de bucurie: te-ai distrat urmărind meciul, echipa ta favorită a câștigat și ai mai câștigat și ceva bani după ce se termină meciul.

1.3. Te învață să devii mai răbdător

Cred că dacă ai jucat până acum la pariuri sportive ai învățat deja o lecție destul de importantă și anume răbdarea. Nu orice meci pe care îl vezi în oferta unei case de pariuri merită pariat, la fel de bine cum ai anumiți indici sau pur și simplu un sentiment care îți spune că anumite meciuri ar trebui evitate.

De câte ori nu ți s-a întâmplat să eviți un meci la pariuri, crezând că va ieși o surpriză acolo și apoi să spui după meci “știam eu că așa se va întâmplă, bine că nu am pariat”.

Intuiția este un factor și un produs al creierului uman care este mult mai stimulat de pariurile sportive și cred că ai aflat și tu asta până acum.

1.4. Jocurile de noroc pot ajuta la creșterea nivelului de încredere

Cu toții știm că dacă ai o serie mai lungă de câștiguri la jocurile de cazino sau, dacă eșți parior, dacă ai mai multe bilete câștigătoare la rând și ai reușit să obții câștiguri frumoase, eșți mult mai încrezător.

Acest lucru se întâmplă deoarece toate câștigurile consecutive la jocurile de noroc îți stimulează o anumită zonă a creierului responsabilă cu atitudinea vizavi de împrejurări și contexte, adică cum te modelezi să reacționezi în anumite situații-premisă.

Dacă ai câștigat timp de o săptămână la pariuri sportive pare că nimic nu îți poate sta în cale și eșți foarte motivat și energic.

1.5. Îți modelează nivelul de auto-disciplină

Pariurile sportive îndeosebi te ajută să te auto-disciplinezi. Dacă vrei să fii un parior mult mai eficient și cu randamente mai bune pe termen mediu și lung, învață să gândești totul în ROI (return of investment) sau profitul net obținut din jocurile de noroc.

Ține-ți mereu o evidență a ceea ce joci, poți să faci asta folosind unități de pariere în loc de mize (spre exemplu 10 lei = 1 unitate) și apoi să exprimi factorul ROI în unități.

Acest lucru te va ajuta să devii mult mai analitic și vei observa o îmbunătățire a rezultatelor pe termen mediu și lung.

2. Efecte negative

Acum că am menționat toate beneficiile pe care jocurile de noroc le aduc asupra minții, trebuie să trecem în revistă și câteva efecte mai puțin plăcute care pot apărea.

2.1. Probleme cu gestionarea timpului și a taskurilor

Se întâmplă uneori să te afunzi în jocuri de noroc, mai ales în ceea ce privește jocurile de cazino și să uiți efectiv cum trece timpul. De aceea în cazinouri nu sunt ceasuri, pentru a ține jucătorii atenți doar la aparatele sau la mesele de joc.

Dacă ți-ai stabilit un buget maxim pe care îl poți cheltui cu jocurile de noroc acest lucru nu ar trebui să fie neapărat o problemă, însă nu uita să-ți setezi alarme dacă ai lucruri importante de făcut.

2.2. Jocurile de noroc pot crea dependență

Unul dintre cele mai mari riscuri care pot fi generate de jocurile de noroc este dependența. Jocul adictiv este caracterizat printr-un cumul de factori, cum ar fi că nu te poți abține de îndată ce s-a declanșat impulsul de a juca în creier, tinzi să joci toți banii etc.

Este foarte important să te autoevaluezi,  iar în acest senssunt foarte multe teste pe internet și poți afla singur dacă ai probleme legate de jocul adictiv. Jocul adictiv sau dependența de jocuri de noroc poate avea consecințe extrem de neplăcute dacă nu este depistată la timp.

În plus, alte efecte negative ale jocurilor de noroc pot fi creșterea nivelului de stres și a anxietății, izolarea socială, la care evident se adaugă uneori și problemele de natură financiară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.