Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele ascunse ale deciziei CCR privind conflictul Guvern-DNA. Motive de sărbătoare pentru penali

ccr

OUG 13 care a scos milioane de oameni în stradă a fost abrogată, dar ecourile scandalului continuă şi acum. După ce DNA a deschis un dosar şi a chemat mai mulţi miniştri la audieri, dosarul a ajuns pe mâna Parchetului General. Pe fondul deciziei CCR de constatare a  unui conflict instituțional tocmai din cauza acestei  anchete, șeful Senatului, Călin Popescu  Tăriceanu cere demisia sau demiterea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Mai calculat,  președintele PSD  Liviu Dragnea se mulțumește  cu victoria dobândită la CCR care deschide perspective favorabile pentru  o parte  din politicienii, miniștri, aleși locali sau parlamentari, acuzați de abuz  în serviciu.

SONDAJ intern PSD: câte procente a pierdut partidul în urma protestelor/SURSE

”Decizia de ieri a Curții e lipsită de orice echivoc referitor la inițiativa DNA controlând Guvernul. Subminează autoritatea Parlamentului, singura instituție ce poate controla Guvernul. Aș dori să așteptăm motivarea deciziei Curții, cum analizează, apoi o discuție publică despre rolul instituțiilor în statul de drept trebuie să aibă loc. Trebuie să existe o responsabilitate individuală și nu trebuie ignorată”, a  susținut Călin Popescu Tăriceanu,  odată cu cererea sa de revocare din  funcție a Laurei Codruţa Kovesi pentru faptul că DNA a deschis dosar guvernului după ce s-a dat ordonanţa 13.

Deși  nu face nimic  ca să oprească zelul de  care  dovadă colegul său de coaliție, social-democratul  Liviu Dragnea are o altă poziţie decât cea adoptată de  Tăriceanu. "Este o dorinţă ca fiecare autoritate să fie pusă în matca ei stabilită de lege. Decizia de ieri a Curţii a fost una corectă. Nu împărtăşesc părerea lui Călin Popescu Tăriceanu cu privire la demisia lui Kovesi. Nu pentru aşa ceva aş cere demisia cuiva. Noi ca partid nici în campanie, nici după alegeri nu am avut şi nu avem de gând să cerem revocarea celor trei procurori de la DNA, DIICOT şi Parchet General. ", a anunţat Dragnea.

Motive  pentru  tonul moderat  adoptat de către liderul PSD sunt destule. Dar unul  din ele este  cu atât mai special.  Prin decizia CCR  dată în cazul sesizării lui Tăriceanu privind presupusul conflict  instituțional între Guvern, pe de o parte, și Ministerul Public, prin DNA, pe de altă parte, s-au creat premisele  ca procurorii să nu mai poată ancheta, verifica oportunitatea și legalitatea unui act normativ.

Sebastian Ghiţă a fost LOCALIZAT: Ce l-a dat de gol pe fostul deputat / PRESĂ

În condițiile în care însuși noul  ministru al Justiției,  Tudorel Toader a inclus  în această categorie nu doar proiectele de lege, ordonanțele de urgență sau cele simple, dar și actele de  importanță secundară, precum hotărârile  de guvern,  mai este  doar  un pas,  ușor de  făcut, pentru a interpreta inclusiv hotărârile de consiliu județean și local, ca dobândind  "imunitate" în fața oricărei  anchete penale pentru abuz în serviciu care are la bază emiterea unui astfel de document.

Ori  acest lucru  echivalează cu eliminarea răspunderii administrative, o promisiune  făcută cu larghețe,  chiar în urmă cu ceva  zile, de către Dragnea la  liga primarilor de  comune, care acum  capătă și condițiile pentru a fi  pusă în aplicare, și nu oricum, ci printr-o decizie a  judecătorilor Curții Constituționale.

"Vom defini în Parlament, indiferent de presiuni, în mod clar distincţia dintre legalitate şi oportunitate. Oportunitatea e a celui ales în mod legitim într-un proces democratic, o dă legimitatea unui vot, obligaţiile asumate în campanie, libertatea de a lua decizii cu Consiliul local pentru a dezvolta comunitatea, aşa cum crede acel Consiliu local”, promitea atunci Dragnea.

Încurajată de succesul  demersului lui Tăriceanu, conducerea PSD așteaptă acum textul motivării  deciziei CCR pe această speță pentru a vedea dacă este loc sau nu de interpretare  și de modificare a legii în sensul celor  enunțate deja de către Liviu Dragnea, susțin surse parlamentare  social-democrate.  Dacă aceste speranțe  vor  fi confirmate de explicațiile CCR,   până la finele   acestei sesiuni, proiectul de lege  va trece prin ambele Camere,  susțin sursele citate.

Povestea avocatei care a renuntat la cariera fulminanta pentru a deveni prostituata de lux

Mai mult decât atât, grație deciziei Curții Constituționale, până la o nouă lege  în favoarea  modului în care aleșii locali și nu numai, iau decizii în forurile  locale de  conducere administrativă,  cei  care au în prezent dosare instrumentate  pentru abuz în serviciu, comis în urma  emiterii unor  astfel de acte  normative, pot acum să conteste în instanță capetele de acuzare  aduse de către procurori și chiar  să obțină achitarea lor.

Poate  fi cazul, de exemplu al decidenților din dosarul "Gala Bute" sau  dosarul Microsoft, acolo unde o serie de foști miniștri au adoptat  o serie de  hotărâri în favoarea unor terțe părți, dar mai ales  este situația unor foști alei locali precum  social-democratul Nicușor Constantinescu sau liberalii Nicolae Robu, Aristotel Căncescu sau George Scripcaru, care  și-au impus voința în  diverse consilii locale sau județene pentru a fi emise o serie de  hotărâri  care au produs  efecte în beneficiul unor persoane fizice și juridice, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.