Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele CATASTROFALE ale pandemiei asupra copiilor: Au fost neglijați de guverne. România ocupă locul 118

Adevarul
copil abandonat abuz

Coronavirusul a afectat întreaga planetă și a privat milioane de copii și tineri de un drept fundamental: accesul la educație. Acest lucru are consecințe pe termen lung pentru sănătatea lor fizică și mintală și riscă să se transforme într-o „catastrofă generațională” dacă guvernele nu acționează, potrivit ONG-ului KidsRights, care a dezvăluit joi rezultatele studiului său anual KidsRights Index 2021.

Islanda, Elveția și Finlanda conduc clasamentul, care cuprinde 182 de țări, în conformitate cu respectarea Convenției internaționale a drepturilor copilului. Ciadul, Afganistanul și Sierra Leone sunt pe ultimele locuri.

Efectele pandemiei au „depășit previziunile pe care le-am făcut acum un an”, spune Marc Dulleart, fondatorul și președintele ONG-ului. „În afara pacienților cu coronavirus, copiii au fost cel mai puternic afectați, nu direct de virus, ci pentru că au fost neglijați de guvernele din întreaga lume”, crede el. „Renașterea educațională este cheia pentru a evita o catastrofă generațională”.

Potrivit ONG-ului, mai mult de 168 de milioane de copii nu au putut merge la școală, în timp ce unul din trei copii din întreaga lume nu are acces la școala online. Alte 142 de milioane de copii au resimțit lipsuri materiale atunci când economia globală a fost lovită de pandemie și 370 de milioane de copii nu mai primesc mese școlare.

România ocupă locul 118

Organizația a lăudat Bangladeshul pentru lansarea unui canal național de televiziune educațională și a dat drept exemplu încercările Belgiei și Suediei de a-și menține școlile deschise.

În plus, 80 de milioane de copii minori pot rata vaccinurile de rutină privind alte boli, din cauza presiunii asupra sistemului medical, cred autorii raportului. Ei sunt, de asemenea, îngrijorați de „creșterea incredibilă” a numătului de cazuri de violență domestică din timpul carantinei generale, copiii fiind adesea victime.

Pentru prima dată, ONG-ul a inclus Palestina pe lista sa plasând-o pe locul 104 pentru atenția acordată asistenței medicale, în ciuda circumstanțelor dificile. În contrast, ca și în anii precedenți, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă au fost clasificate pe locuri inferioare din cauza eșecului în a proteja anumite categorii de copii. Austria și Ungaria au căzut și ele în clasament, din cauza discriminării. Ungaria a ajuns de pe poziția 97 pe 141, în special din cauza discriminării „îngrijorătoare” a copiilor romi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.