Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele catastrofale ale spargerii barajului din Ucraina: pericol uriaș pentru toată Europa/ Video

baraj ucraina

Un imens baraj din epoca sovietică din partea din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse. Ambele părți se acuză reciproc de distrugerea barajului.

Citește și: A fost aruncat în aer barajul de pe fluviul Dnipro: inundații catastrofale în Ucraina/ Video

Barajul este un element crucial de infrastructură, iar spargerea lui are efecte catastrofale. Pe lângă inundațiile dezastruoase pe care le va produce, ruperea barajului are impact major și asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Reactoarele nucleare ale centralei sunt răcite cu apă care provine din acest baraj, iar în acest moment pericolul este uriaș.

Consilierul pe probleme de securitate al lui Volodimir Zelenski, Anton Gherashcenko, a prezentat un model computerizat al modului în care apa se va distribui în regiune și arată că întreaga Crimee va rămână fără apă potabilă.

”Distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovka este o catastrofă tehnogenică, ecologică și umanitară teribilă.

Consecințele distrugerii barajului centralei hidroelectrice de la Kakhovka au fost modelate anterior - acestea se regăsesc în materialul video.

Viitorul centralei nucleare din Zaporojie este, de asemenea, pus sub semnul întrebării. Apa pentru răcirea reactoarelor sale provine din rezervorul de apă Kakhovska. Este nevoie de opinia experților în această privință.

Inundațiile rezultate în urma distrugerii pot duce la numeroase decese. O mulțime de oameni își vor pierde casele, deoarece locuințele ar putea fi inundate. Evacuarea în masă a început deja.

Este o catastrofă ecologică - zeci de mii de tone de pești și o biosferă unică vor muri. Cuiburile a milioane de păsări din zonele umede de pe malul stâng al râului Nipru au fost inundate.

Canalul din nordul Crimeei se va usca acum și va rămâne uscat pentru o lungă perioadă de timp. Oamenii din sud și din Crimeea vor rămâne fără apă potabilă.”, scrie consilierul lui Zelenski.

 

Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Comandamentul de sud al forţelor armate ucrainene a declarat că forţele ruseşti au aruncat în aer barajul Nova Kahovka din regiunea ocupată Herson. Videoclipuri neverificate pe reţelele sociale au arătat explozii intense în jurul barajului şi apă care iese în valuri. Barajul, cu o înălţime de 30 de metri şi o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Nipru. Acesta deţine o cantitate de apă egală cu cea din Marele Lac Sărat din statul american Utah şi alimentează cu apă Crimeea, anexată de Rusia în 2014, dar şi centrala nucleară din Zapororjie, aflată de asemenea sub control rusesc.

"Amploarea distrugerilor, viteza şi volumele de apă, precum şi zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare", a precizat armata ucraineană pe Facebook.

Agenţiile de ştiri ruseşti transmit că barajul a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce primarul oraşului Nova Kahovka, controlat de Rusia, a acuzat de un act de terorism - expresia folosită de Moscova atunci când este vorba despre un atac al Ucrainei.

Nu a existat niciun "pericol critic" pentru instalaţia nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia - cea mai mare centrală nucleară din Europa - informează agenţia de stat rusă TASS, care citează un oficial prorus din regiunea Zaporojie.

Şeful instalat în Rusia al regiunii Herson a declarat că a început evacuarea în apropierea barajului şi că apa va atinge niveluri critice în decurs de cinci ore.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii, însă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va organiza o reuniune de urgenţă cu privire la explozia barajului Nova Kahova din sudul Ucrainei, a anunţat marţi pe Twitter Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.

Suspiciuni că acest baraj va fi aruncat în aer circulau încă din toamna anului trecut, când ucrainenii au acuzat ruşii că au minat barajul şi au cerut o misiune internaţională de observare.

Între timp, Rusia a lansat un nou val de lovituri aeriene peste noapte asupra Kievului, iar Ucraina a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât peste 20 de rachete de croazieră în timp ce se apropiau de oraş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.