Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele crizei din Valea Jiului: Peste 4.000 de elevi vor face cursuri online pentru că nu e căldură în școli

investenergy.ro
carbune

Aproape toate şcolile din municipiul Deva vor trece, de luni, la varianta cursurilor online din cauză că nu mai pot asigura căldura în sălile de clasă, după ce Termocentrala Mintia s-a oprit vineri pentru că nu mai are cărbune.

Citește și: Victor Ponta, despre dosarul Ioanei Băsescu: 'Suntem penibili, sincer. Să o condamni pe fata lui Băsescu în 2021 pentru campania lui taică-său din 2009?'

Potrivit inspectorului şcolar general Ilie Pârvan, un număr de 11 unităţi de învăţământ, cu 4.254 de elevi şi preşcolari, vor trece de la varianta scenariului galben la cursuri online, în conformitate cu normativele în vigoare. Cele 11 unităţi de învăţământ funcţionează în 37 de clădiri racordate la reţeaua de termoficare a oraşului.

Pe de altă parte, cursurile se vor derula după scenariul galben în şcolile care au montate deja centrale termice pe gaz.

"Dintre unităţile de învăţământ devene, beneficiază de sisteme de încălzire proprie doar Colegiul Naţional 'Decebal', Colegiul Naţional Pedagogic 'Regina Maria', una din structurile Grădiniţei cu program prelungit nr.7 Deva, Palatul Copiilor Deva şi internatul Liceului cu Program Sportiv 'Cetate' Deva'', a precizat inspectorul general şcolar al judeţului Hunedoara.

Termocentrala Mintia a fost oprită pentru că nu a mai primit cărbune din Valea Jiului. Măsura afectează direct furnizarea apei calde şi a căldurii către aproape 4.000 de locuinţe din Deva, dar şi mai multe instituţii publice din învăţământ şi administraţie.

"Termocentrala a fost oprită la zero din lipsă de cărbune. Nu se mai livrează nici agent termic către municipiul Deva. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Soluţia este la Guvern, să deblocheze urgent un fond pentru asigurarea combustibilului", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, Cristian Iştoc.

Potrivit liderului sindical, pentru repornirea instalaţiilor cel mai rapid se poate asigura gazul metan.

Cristian Iştoc a adăugat că în portul Constanţa s-ar mai afla 50.000 de tone de cărbune, însă combustibilul trebuie plătit pentru a ajunge în depozitele termocentralei.

Pe de altă parte, preşedintele organizaţiei sindicale a menţionat că, după oprirea instalaţiilor, este nevoie acum şi de reactivi pentru demineralizarea apei folosite în cazanele turbinelor.

Este pentru a treia oară, în ultimele şase luni, când termocentrala Mintia s-a oprit din cauză că nu mai are stocuri de cărbune, susţin sindicaliştii.

Termocentrala Mintia asigură şi agentul termic pentru instituţiile publice şi circa 4.000 de apartamente din municipiul Deva.

Termocentrala face parte din Complexul Energetic Hunedoara şi numără circa 700 de angajaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.