Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele devastatoare ale căldurii asupra sănătăţii omului

caldura

Temperaturile extreme, mai mult decât o simplă neplăcere, pot deveni o problemă serioasă pentru sănătatea şi starea noastră de spirit. De la o simplă deshidratare după o expunere la soare şi până la insolaţii, agravare a problemelor respiratorii sau afecţiuni ale pielii, canicula poate avea avea efecte grave asupra sănătăţii oamenilor, notează ziarul ABC.


Vezi şi: CODUL PORTOCALIU de CANICULA revine! Capitala si mai multe judete, vizate


Menţinerea nivelului de hidratare este esenţială în zilele de caniculă, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor. Persoanele în vârstă îşi pierd capacitatea de a simţi dacă le este sau nu sete, explică Santiago Cuéllar, membru al Consiliului Farmaciştilor. Potrivit lui, nu este obligatoriu să bem apă ca să ne hidratăm, este suficient să consumăm alimente care ajută la hidratarea corpului precum fructe, legume sau salate.

Alimentaţia este esenţială în zilele caniculare. Potrivit nutriţionistei spaniole Irene Bretón, vara trebuie să consumăm "mâncăruri uşoare" şi să evităm alimentele bogate în grăsimi sau foarte sărate. În opinia ei, căldura favorizează proliferarea de bacterii în alimente, motiv pentru care o igienă şi o conservare sporită a acestora sunt obligatorii pentru a evita intoxicaţiile.

Când temperaturile depăşesc 40,5 grade, sistemul de termoreglare al corpului se pune în mişcare pentru a "împrăştia" surplusul de căldură. Potrivit medicului de familie María Balboa, acest lucru provoacă o disfuncţie a sistemului nervos central, care se manifestă prin producerea de cârcei, din cauza lipsei de apă şi săruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare şi pierderea cunoştinţei. Persoanele cu cel mai mare risc sunt copiii şi vârstnicii.

O altă problemă a expunerii la soare sunt alergiile. Există produse cosmetice care favorizează apariţia de alergii prin expunerea la radiaţiile solare. La fel şi alimentele care consumate în afara casei pot fi la fel de nocive. La acestea se adaugă înţepăturile de insecte care vara se înmulţesc. Societatea spaniolă de alergologie recomandă persoanelor să nu se îmbrace în culori vii şi să nu folosească parfumuri care atrag insectele. Băile prelungite la piscină în apă cu clor pot de asemenea accentua dermatitele. Apa sărată contribuie, în schimb, la dispariţia lor.

Căldura şi atmosfera foarte uscată favorizează apariţia problemelor respiratorii, intensificând simptomele la pacienţii care suferă deja de astfel de afecţiuni. Trebuie evitată expunerea la soare între orele 12.00 şi 16.00, potrivit doctoriţei Yolanda Gilabert, de la Academia Spaniolă de Dermatologie care insistă asupra importanţei de a folosi creme împotriva razelor UVA şi UVB cu peste 30 factor de protecţie. Dacă pe termen scurt singurele efecte ale soarelui sunt bronzarea sau arsurile, cu timpul radiaţiile produc reacţii cumulative care pot genera tipuri de cancer sau îmbătrânirea prematură a pielii, spune experta.

Căldura moderată stimulează organismul, dar peste anumite nivele impactul devine negativ şi se extinde asupra corpului şi a minţii creând o stare negativă generalizată. Căldura extremă este resimţită ca o situaţie de stres generând iritabilitate şi confuzie. Pentru a face faţă acestei situaţii neplăcute, psihologul Valentín Martínez-Otero, propune să fie stimulată atitudinea pozitivă prin exerciţii de relaxare şi de respiraţie.

Unul dintre efectele cele mai evidente ale temperaturilor ridicate este senzaţia de oboseală care cuprinde corpul şi care este însoţită de probleme legate de somn. Potrivit psihologului Martínez-Otero, pentru a combate această stare trebuie să se recurgă la somnul de după-amiază, la consumul de lichide şi la evitarea exerciţiilor fizice la orele amiezii.

O altă consecinţă a temperaturilor ridicate este şi degradarea medicamentelor, deoarece căldura poate altera componenţa şi efectele lor. Farmacistul Santiago Cuéllar insistă să fie evitate dulăpioarele deoarece nu sunt adecvate pentru păstrarea lor pe timpul verii, amintind că temperaturile ridicate influenţează decisiv compoziţia medicamentelor.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.