Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele războiului din Ucraina pentru România! Ministrul de Externe: 'A dus la o deteriorare a securităţii!'

b1.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni seară, că războiul din Ucraina a deteriorat securitatea din zonă, dar a subliniat că nu sunt elemente care să ne provoace îngrijorare.

Întrebat la Digi24, luni seară, cum este situaţia din Marea Neagră, în contextul conflictului militar din Ucraina, Bogdan Aurescu a declarat că situaţia este ”observabilă” încă de la începutul ostilităţilor.

”Situaţia este observabilă încă de la începutul ostilităţilor. Este clar că nu doar pentru România, dar pentru NATO în ansamblul său şi pentru securitatea europeană şi euro-atlantică războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securităţii. Este un lucru absolut cert, dar nu sunt elemente care să ne provoace îngrijorarea dincolo de această constatare care este una evidentă”, a declarat Aurescu, informează News.ro.

Ministrul a arătat că acesta este motivul pentru care la summitul NATO de la Bruxelles s-au luat o serie de decizii.

”Este şi motivul pentru care NATO a reacţionat, aşa cum cunoaştem, inclusiv la summitul din 24 martie de la Bruxelles, printr-o serie de decizii care o serie dintre ele sunt puse în aplicare sau sunt în curs de a fi puse în aplicare, mă refer la decizia de a crea, în România, acel grup de luptă, care este în curs de formare sub conducerea Franţei, ca naţiune cadru şi cu participarea altor aliaţi care unii deja au adus trupe în România”, a declarat Aurescu.

Ministrul de Externe a subliniat că la următorul summit, care va avea loc la Madrid, în iunie, vor fi luate alte decizii de apărare pe Flancul Estic.

”Pe de altă parte cu ”bătaie” la summitul de la Madrid al NATO din iunie când vom decide măsuri cu privire la transformarea posturii de descurajare şi apărare pe Flacul Estic, prin consolidarea acestei posturi într-o manieră care să răspundă în mod adecvat noului context de securitate pentru că e adevărat, avem de-a face cu un nou context de securitate în care faţă de momentul anterior când aveam doar trupe ruseşti în Crimeea care controlau doar o porţiune din spaţiile maritime ale Ucrainei, acum avem o prezenţă mai consolidată a forţelor ruseşti în Ucraina şi, de asemenea, în Belarus, care este folosit ca un district militar al Federaţiei Ruse. Este clar că Alianţa Nord Atlantică se adaptează la acest tip de situaţie”, a declarat Aurescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.