Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul alimentelor asupra creierului este surprinzător. Mihaela Bilic: 'Femeile care se hrănesc cu junk food vor naște copii colerici'

captură TV
Mihaela Bilic

Capacitatea intelectuală poate fi influențată de alimentație. Cercetătorii au descoperit recent un lucru suprinzător: încă din perioada de gestație, alegerile alimentare ale mamei determină evoluția mentală a fătului.

"Legătura dintre nutriție și sănătatea psihică este cunoscută demult, însă cercetătorii în neuro-nutriție au dezvăluit recent un lucru surprinzător: încă din perioada de gestație, alegerile alimentare ale mamei determină evoluția mentală a fătului! Femeile însărcinate care se hrănesc cu Junk food, produse ultra-procesate cu conținut crescut de grăsimi și zahăr și cu valoare nutritiva redusă, vor da naștere unor copii colerici", explică nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile și cât de mult influențează alimentația capacitatea noastră intelectuală, specialistul prezintă rezultatele mai multor studii.

Legătura dintre agresivitate și alimentația dezechilibrată a fost demonstrată cu ocazia unei experiențe desfășurate în pușcăriile din Olanda. Deținuții care au primit suplimente de vitamine, minerale și acizi grași esențiali omega 3, cu rol protector pentru celula nervoasă, s-au dovedit a fi mai puțin violenți, incidentele agresive au scăzut cu 30%.

De asemenea, în Australia, arată medicul, a fost făcut un studiu pe 23.000 femei însărcinate care a urmărit efectul pe care dieta mamei din timpul sarcinii îl are asupra bebelușului. În primii 5 ani de viață, copii ale căror mame s-au hrănit cu produse ambalate, snacksuri și sucuri au prezentat tulburări de comportament, de la furie și agresivitate la tristețe și anxietate.

Fără omega 3, sănătatea mentală este în pericol

"În Franța cercetările făcute pe șoricei au arătat că un deficit de acizi grași omega 3 în primele luni de viață provoacă dezechilibre psihice grave. 90% din structura creierului este alcătuită din grăsime, iar acizii grași omega 3 nu pot fi fabricați în organism, ei trebuie aduși din alimentație. Fără omega 3 sănătatea mentală este în pericol, conexiunile dintre neuroni sunt mai sărace și mai lente.

Alimentația monotonă și lipsa diversității duc și ele la modificări grave de comportament. Șoriceii hrăniți exclusiv cu porumb devin hiperagresivi și hipersensibili iar 80% dintre femele și-au omorât puii. O simplă suplimentare cu vitamina B3 care lipsește în porumb a readus comportamentul la normal.

În Germania oamenii de știință au demonstrat că alimentația ne influențează gândurile și deciziile. Un meniu bogat în proteine ne face toleranți și înțelegători, în timp ce meniul bazat pe zahăr și carbohidrați ne face irascibili și impulsivi. Tirozina, un aminoacid din produsele de origine animală, crește nivelul de dopamină din creier. Vreți să fiți echilibrați psihic? Atunci aveți grijă ce mâncați!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.