Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECIZIE în Parlament, după cazul Francisc Tobă: Invalidarea alegerii unui deputat se va face exclusiv în baza actelor comunicate de Biroul Electoral

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

Deputații au decis, luni, cu 193 de voturi 'pentru' și 19 voturi 'contra' modificarea Regulamentului Camerei Deputaților astfel încât invalidarea alegerii unui deputat să se poată realiza exclusiv în baza actelor comunicate de birourile electorale. Decizia s-a luat în contextul controverselor legate de mandatul deputatului Francisc Tobă.

Citește și: Clotilde Armand își AMENINȚĂ angajații: dați documentele la DNA sau ZBURAȚI

În forma veche a Regulamentului deputaților, „Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”.

Noua formă votată spune: „Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat in cazul in care, din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condițiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales și/sau în cazul în care constată că există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, pentru săvârșirea de către respectivul deputat a unei infracțiuni legate de derularea procesului electoral”,

Cazul deputatului Francisc Tobă

Deputatul Francisc Tobă, ales pe listele AUR, a fost exclus din partid pentru că numele acestuia apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluției din decembrie 1989. AUR a cerut Camerei Deputaților și invalidarea mandatului de deputat a lui Francisc Tobă

AUR a solicitat Biroului permanent să constate "încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate" în cazul lui Francisc Tobă şi să propună invalidarea mandatului de deputat al acestuia, ales în circumscripţia electorală Braşov.

AUR solicită, totodată, validarea mandatului de deputat pentru Raluca Maria Borta care este următoarea persoană aflată pe lista de candidaţi a partidului în circumscripţia electorală Braşov şi îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege.

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN, a scris EpochTimes. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase.

Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.