Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul neașteptat al războiului comercial SUA-China. Cum au fost date peste cap calculele lui Trump

South China Morning Post
trump xi jinping

Economia globală a fost grav afectată de efectele războiului comercial SUA-China, care a avut drept consecințe o creștere dramatică a deficitului american și o scădere a încrederii partenerilor în acordurile comerciale și în predictibilitatea relațiilor cu SUA.

Adevarul:

Războiul comercial SUA – China nu a făcut altceva decât să ducă la prăbuşirea reciprocă a economiilor, la creşterea dramatică a deficitului american şi la scăderea încrederii globale în acordurile comerciale şi în predictibilitatea relaţiilor cu SUA. Adică a avut exact efectul opus aşteptat de Donald Trump, împingând şi economia globală – care dădea deja semne că intră într-o perioadă de recesiune – spre frânare a creşterii economice.
Totul a început chiar din campania electorală, când businessmanul Trump a realizat că are în faţă un deficit enorm în comerţul SUA cu terţe pieţe, în primul rând cu China – dar în subsidiar şi cu UE, Japonia sau Coreea de Sud. Rezultatul a fost un război comercial în care SUA a introdus tarife suplimentare de 10% la oţel şi aluminiu, apoi a vizat produse în valoare de 200 miliarde dolari din China, aşa cum a vizat automobile şi piese de schimb europene. Cu ultima confruntare, a ajuns la un acord cu UE. Japonia pare a fi viitoarea ţintă.
Dar calculele de acasă nu au ţinut. Se vede că astăzi comerţul global înseamnă mult mai mult, un element mult mai complex ce vizează economii întregi, politici monetare şi de schimb, fluxuri financiare internaţionale şi, mai ales, încrederea populaţiei, de unde efectele asupra economiei globale. Asta aviz amatorilor de simplificări în varianta Trump. Iar efectele intervenţiei cu creşterea de tarife au fost diferite de cele scontate.
Mai întâi, un rol important l-a jucat chiar politica fiscală internă a lui Trump. Preşedintele SUA şi experţii săi au redus impozitele şi taxele pentru a stimula consumul şi creşterea economică. Rezultatul a fost un apetit crescut la investiţii, care nu a putut fi blocat de către creşterea taxelor la importurile de mărfuri chinezeşti. Iar cum preţurile au crescut, şi deficitul a crescut în egală măsură.
Astfel, azi cifrele arată astfel: Deficitul comercial a fost, în luna decembrie, de 12,4%, iar per total, în 2018, de 891,2 miliarde dolari. Numai tarifele cu China au atins un record de 405 miliarde de dolari anul trecut. E motivul pentru care o înţelegere programată până la sfârşitul lui martie poate începe cu reducerea la jumătate a tarifelor suplimentare pentru mărfurile chineze, mai ales că Donald Trump are nevoie de o victorie aici, după efectul Kim după Vietnam. Negociatorul şi reprezentantul pentru comerţ al SUA, Robert Lighthizer, ar putea plăti cu slujba. (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

Britanicii caută o cale de ieșire din haosul creat cu Brexitul. Se pare că nu pot face altceva decât să repete lucrurile deja știute. Însă este prematur ca cineva să se bucure de răul lor, afirmă Bernd Riegert.
Timp de patru zile, britanicii au ținut Uniunea Europeană în suspans cu negocieri de ultim moment și numeroase voturi în Parlament. Prim-ministrul britanic a suferit o serie de înfrângeri. Cu toate acestea, foarte puține lucruri s-au schimbat. În conformitate cu situația juridică actuală, ieșirea Regatului Unit din UE va avea loc pe 29 martie, adică în 15 zile, cu sau fără acorduri cu Uniunea Europeană.
Tot ceea ce a hotărât Parlamentul de la Westminister este consultativ. Așa că drama continuă. Săptămâna viitoare, Theresa May vrea să supună pentru a treia oară la vot contractul ei de divorț cu UE, cu vaga speranță că presiunea timpului și confuzia vor pune în dificultate fronturile potrivnice din partid și partenerul de coaliție.
După aceasta, ea trebuie să se adreseze celor 27 de șefi de stat și de guvern pentru a cere o perioadă de grație pentru Marea Britanie.
Etapa de negociere în temeiul articolului 50 din tratatele europene ar trebui extinsă cu trei luni pentru a organiza un Brexit cu acorduri de retragere.
Brexit cu repetiție
În cazul în care May tot nu va reuși să obțină un acord la Bruxelles, va trebui să solicite o prelungire de un an sau doi ani. Apoi britanicii s-ar putea gândi la ceea ce doresc cu adevărat și cum vor să atingă țelurile pe care le au. Cel puțin șeful Consiliului European, Donald Tusk, a recomandat călduros acest lucru.
Perplexitatea generată de blocarea sistemului politic și de refuzul multor parlamentari britanici de a accepta realitatea este mare la Bruxelles. Deocamdată, UE este calmă și răbdătoare. Într-o demonstrație de unitate, restul celor 27 de state ale UE au refuzat modificările ulterioare aduse acordului de retragere a Marii Britanii din UE.
Rezultatul circului confuz al Brexit ar putea fi acela că Marea Britanie trebuie să rămână încă doi ani în UE și să participe chiar și la alegerile europene, să numească un comisar european și să cotizeze, pe baza drepturilor și obligațiilor depline, la bugetul UE. Negocierile privind ieșirea ordonată a țării din UE vor fi luate de la început.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

Saptamana aceasta la Varsovia o delegatie a Departamentului Apararii din SUA a continuat negocierile asupra instalarii unei posibile viitoare baze militare americane permanente de proportii in Polonia, cunoscute si sub denumirea de “Fort Trump”. Contrar insa entuziasmului de acum cateva luni, Pentagonul pare a fi dispus doar la o minima crestere a numarului de militari americani deja amplasati in Polonia in formula rotativa.
Washingtonul ar fi informat Varsovia pe canale diplomatice inca cu o saptamana in urma ca nu mai prevede schimbari substantiale in actualul regim al prezentei militare in Polonia. Reamintesc, in prezent in Polonia se afla in regim rotativ o brigada mecanizata, adica aproximativ 4500 de militari americani in principal concentrati in nord-estul Poloniei. Saptamana aceasta Pentagonul a propus micsorarea finantarii pentru Flancul Estic al NATO cu 10%. Doar pentru anul acesta finantarea este micsorata cu 600 de mln $, de la 6.5 mlrd la 5.9 mlrd $. In acest context, anuntul Pentagonului la nivel de sub-secretar de stat, ca in viitorul apropiat nu este prevazuta vreo schimbare a componentei si statutului prezentei militare americane nu mai reprezinta o surpriza. Unicul angajament american ar consta intr-o usoara crestere a trupelor americane pe fondul promisiunii de a mari numarul de exercitii militare in Polonia in viitorul apropiat. Putem vorbi aici doar de cresteri relativ nesemnificative, poate de cateva sute de militari americani.
Ar mai fi de adaugat aici ca partea Americana nu ar fi deloc incantata nici de formula “Fort Trump”, care se pare ca produce anumite stari de iritare printre anumiti aliati din Europa de Vest, precum si  faptul ca atitudinea uneori ambigua a presedintelui Trump fata de Rusia nu invita prea mult la simpatii nici in Polonia. Formula “Fort Trump” ii apartine presedintelui Duda, care incerca in felul acesta in septembrie 2018 in timpul vizitei la Casa Alba sa ii castige simpatia presedintelui american. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.