Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul neașteptat al vremii deosebit de calde: specia care susține viața pe Pământ este în pericol de extincție

stockandland.com.au
canicula val de caldura vara

Vremea neobişnuit de caldă le păcăleşte pe albine să zboare din stupi în cursul zilelor de iarnă, a declarat pentru BTA Nadejda Miteva, secretar al Asociaţiei crescătorilor de albine din Rodopi.O scădere bruscă a temperaturilor poate conduce la moartea puietului şi albinelor, reprezentând un risc major pentru dezvoltarea coloniilor de albine. Un astfel de fenomen ar fi catastrofal pentru România, rolul albinelor în natură fiind unul extrem de important și de complex.

Din cauza vremii calde, familiile de albine nu formează grupul obişnuit de iarnă, a explicat Miteva. Acest lucru are ca rezultat o pierdere mai mare de energie pentru stup, necesitând intervenţia mai frecventă a apicultorilor pentru a hrăni albinele.

Nu doar că albinele zboară afară din stupi în calda lună februarie în căutarea florilor, dar se observă şi formarea mai timpurie a puietului.O posibilă scădere bruscă a temperaturilor va conduce la moartea noii generaţii din stupi. Consecinţele anomaliilor climatice vor deveni clare în primăvară, când se va afla numărul familiilor de albine supravieţuitoare, a mai susţinut Miteva.

Conform informaţiilor oferite de asociaţia locală a crescătorilor de albine, producătorii de miere din regiunea Smolian (sudul Bulgariei) nu sunt afectaţi de scăderea preţurilor la produsele apicole pentru că se bazează pe vânzări directe. Mierea de Rodopi continuă să fie foarte căutată datorită calităţii sale.

Rolul complex al albinelor în natură

Dr. Reese Halter, expert apicultor, explică importanța albinelor pentru polenizarea culturilor, acestea producând mierea binefăcătoare și alte produse alimentare și medicinale, și, cel mai important, susținând ciclul natural al vieții în lume.

Albinele sunt o specie uimitoare si deosebit de benefică de insecte care literalmente suportă de la temelie susținerea vietii asa cum o stim pe planeta Pământ. Albinele produc polenizarea și asigură perpetuarea vieții tuturor speciilor.

In comparatie cu alte specii, albina, datorita particularitatilor ei biologice, prezinta un foarte puternic caracter conservator, în sensul că interventia omului în viața și activitatea ei nu se poate face decat în acord cu instinctele speciei, puternic consolidate genetic.

Albinele dintr-o familie formeaza o unitate sociala bine definita și organizata instinctual dupa reguli riguroase caracteristice și altor insecte sociale, cum ar fi furnicile. De aceea, albina singura, în afara familiei, nu poate trai, fiind absolut dependenta de viața în interiorul coloniei.

Insectele constituie un grup zoologic imens pe care naturalistii il apreciaza la mai mult de un milion de specii, din care în jur de opt sute de mii sunt descrise, inventariate, clasificate și conservate în colectii, că aceea a Muzeului national de istorie naturala din Paris.

Este deci, de departe grupul zoologic cel mai numeros, atata timp cât numarul total de specii animale vii, cunoscute până acum, de la protozoare până la mamifere este evaluat la un milion. Nu este insa un grup de ordin superior, că increngatura. Insectele alcatuiesc mult mai modest numai o clasa, ceea ce inseamna că reprezinta în arborele genealogic al animalelor o ramura secundara.

Sunt vecine, în increngatura artropodelor, cu crustaceii, miriapodele și arahnidele. Se poate deci afirma că este vorba de un ansamblu foarte omogen, că și cand natura a pus la punct un prototip, pe care apoi l-a reprodus în sute de mii de exemplare modificand de fiecare data numai cateva detalii, pastrand cu grija acelasi plan general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.