Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul total neașteptat al războiului din Orientul Mijlociu: mișcări surprinzătoare în Europa și în SUA

Jalaa MAREY / AFP / Profimedia
tanc israel idf

Pieţele bursiere europene au închis luni în creştere, în pofida volatilităţii continue din Orientul Mijlociu, investitorii monitorizând date economice din Germania şi aşteptând în această săptămână date economice în SUA, transmite CNBC. De asemenea, bursele de pe Wall Street au crescut spectaculos, în timp ce prețul petrolului a scăzut cu 3%, informează News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat în urcare cu 0,4%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu pozitiv, creşterile fiind conduse de acţiunile din domeniul sănătăţii.

Stoxx 600  este pe cale să scadă cu 4,6% în octombrie, potrivit datelor LSEG, pe fondul câştigurilor slabe ale companiilor şi al preocupărilor cu privire la ratele dobânzilor mari pentru mai mult timp decât se credea iniţial.

Indicele german DAX a urcat cu 0,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,44%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,5%. Indicele FTSE MIB al bursei italiene a avansat cu 0,19% şi IBEX 35 al bursei spaniole a crescut cu 1,07%.

Creșteri spectaculoase pe Wall Street

Bursa de pe Wall Street a crescut puternic luni, susţinută de rezultatele bune raportate de companii, dând startul a ceea ce se anunţă a fi o săptămână agitată, care include numeroase raportări financiare ale companiilor, date economice şi reuniunea de două zile de politică monetară a Rezervei Federale, transmite Reuters.

Toţi cei trei indici bursieri majori din SUA au închis în creţtere cu mai mult de 1%, revenindu-şi după vânzările de acţiuni din săptămâna precedentă.

Acţiunile companiilor cu megacapitalizări, sensibile la ratele dobânzilor, conduse de Microsoft, Amazon.com şi Apple, au furnizat cea mai mare creştere.

”Astăzi este o revenire a câştigurilor. Piaţa a fost supravândută, iar realitatea este că câştigurile au fost destul de bune, economia Statelor Unite continuă să meargă şi este probabil să o facă în al patrulea trimestru şi în prima parte a anului viitor”, a declarat Oliver Pursche, vicepreşedinte senior la Wealthspire Advisors, din New York.

Prețul petrolului a scăzut cu 3%

Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 3%, deoarece temerile că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea perturba livrările din regiune s-au diminuat, iar investitorii au devenit precauţi înainte de reuniunea Rezervei Federale din SUA de săptămâna aceasta privind politica monetară, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au închis la 87,45 dolari pe baril, în scădere cu 3,03 dolari sau cu 3,35%, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate a terminat  ziua la 82,31 dolari pe baril, în scădere cu 3,23 dolari sau cu 3,78%.

”Caracteristica principală aici a fost reacţia pieţei la evenimentele dintre Israel şi Hamas. Factorii macroeconomici ar putea apărea cu uşurinţă în cursul acestei săptămâni, când vom vedea dacă Fed are ceva de spus”, a declarat Jim Ritterbusch, preşedintele Ritterbusch & Associates.

Preţurile ţiţeiului au crescut cu 3% vineri, după ce Israelul a intensificat incursiunile terestre în Gaza, stârnind îngrijorarea că războiul s-ar putea extinde într-o regiune care reprezintă o treime din producţia mondială de petrol. Cu toate acestea, această îngrijorare a dispărut luni, au spus analiştii. ”Prima de război a ieşit de pe piaţă. Este o situaţie în care în weekend războiul părea să se intensifice, dar nu pare să existe nicio întrerupere a aprovizionării”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Trupele şi tancurile israeliene au atacat luni principalul oraş din nordul Gazei din est şi vest, la trei zile după ce a început operaţiunile terestre în enclava palestiniană.

Investitorii sunt, de asemenea, concentraţi pe rezultatul reuniunii de miercuri a Rezervei Federale, precum şi pe ceea ce ar putea indica câştigurile gigantului tehnologic Apple în ceea ce priveşte perspectivele unei încetiniri economice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.