Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefii BNR vorbesc despre aurul României: Unde se află și care e valoarea

bnr

Timp de mai multe luni de zile au existat temeri conform cărora aurul României a fost trimis în străinătate. Cei de la BNR s-au decis să spună totul după mai multe ştiri apărute în mass-media. Consultantul de strategie al Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu a lămurit totul.

Citeşte şi: Ipoteză BOMBĂ: Iliescu și Traian Băsescu știu ce conțin casetele secrete ale lui Stănculescu / VIDEO

Ce l-a făcut pe Vasilescu să iasă în faţă şi să spună totul? " Emisiune TV, acum vreo cinci săptămâni. „O dezvăluire șocantă!” – zice moderatoarea. „Reporterii noștri au descoperit că partea cea mai mare din rezerva de aur a BNR se află în străinătate!”… Sună telefonul meu. Producătoarea emisiunii mă întreabă dacă accept să intru în direct. Accept. Și spun că știrea e adevărată, numai că am dat-o eu… acum 14 ani, în 2002. În zilele următoare, știrea e repetată pe bloguri, fără ca nimeni să mă mai întrebe dacă e adevărată ori nu. Pe acest fond intervin și „criticii de serviciu” ai BNR. Se ascut condeie, sunt făcute „dezvăluiri”, sunt descifrate „secrete”. Cum am citit recent: „Un văl se ridică de pe ochii oamenilor”.", spune Vasilescu pe opiniibnr.ro.

Citeşte şi: Kim Jong Un, mesaj șocant pentru coreeni: Ce 'super-aliment' le cere să mănânce / VIDEO

Acesta invocă legea şi spune că BNR poate decide unde stă aurul ţării noastre. " Transferul aurului nu a fost făcut în secret. Așadar, afirmația că deținerile de aur în străinătate ar fi lipsite de transparență în rapoartele recente de activitate patinează grav pe lângă adevăr. Scot, la întâmplare, unul dintre rapoartele anuale, pe cel din 2005. Îl deschid la pagina 85 și citesc: „La data de 31 decembrie 2005, cantitatea de 43,59 tone de aur era depozitată în țară, în timp ce 61,25 tone se aflau în străinătate, la Banca Angliei, una dintre cele mai sigure instituții financiare din lume”. Unde bate stimabilul cu rapoartele recente – să spunem cele din 2011 până la zi? Evident, crede că a găsit proba afirmației potrivit căreia aurul a fost trimis în străinătate în mai multe perioade, dar mutarea din 2010 a fost realizată sub pretextul auditării deținerii.

Citeşte şi: Sfaturile unui celebru medic: Spune cum ne putem feri de cancer

Pretextul auditării nu avea de ce să fie invocat de BNR, fiindcă nu a transferat aur în 2010 și în nici un alt an de după 2002. Povestea are însă tâlcul ei. Rezerva de aur – atât cea din țară, cât și cea din străinătate – este reevaluată anual, în raport cu mișcarea prețului aurului. Și dacă, în 2010 față de 2009, aurul s-a scumpit de la 104,184 lei gramul la 145,350 lei, prin înmulțirea prețului cu 61,2 tone aur a rezultat o creștere importantă a valorii aurului de la Londra – de la 6,3 miliarde lei la 8,9 miliarde lei. De aici probabil și concluzia (greșită!) că BNR ar fi făcut noi transferuri de aur. Cu o astfel de logică, dacă aurul s-a ieftinit în 2015 și rezerva BNR a pierdut, prin reevaluare, 43 de milioane de euro față de 2014, cine știe ce s-ar mai putea spune…", spune Vasilescu.

Citeşte şi: 36 de teroriști au ucis 1700 de civili: Au fost prinși în Irak, iar pedeapsa e pe măsură

Scandalul în privinţa plecării aurului din România a izbucnit încă din 2002, atunci când Tribunul Corneliu Vadim Tudor a venit cu acuzaţii extrem de grave. " Senatorul Corneliu Vadim Tudor primise informații – „din surse sigure”, cum a subliniat de la tribuna Senatului – că BNR ar fi vândut aur în străinătate. I-am răspuns și public, și printr-o scrisoare, insistând pe sursa confuziei. Banca Națională vânduse, într-adevăr, metal prețios. Dar nu aur, ci argint. De fapt, nu fusese o simplă vânzare, ci au avut loc acte succesive de vânzare - cumpărare. Practic, întreaga cantitate de argint din tezaurul Băncii Naționale, cântărind 614,2 tone, a fost schimbată pe aur.

Citește și: Fina lui Mircea Eliade s-a iubit cu Charlie Sheen și se teme că are SIDA / FOTO HOT

Conversia argint-aur a parcurs cinci etape, între anii 1994 și 2000, pe piața elvețiană și pe piața Londrei. A fost o afacere avantajoasă pentru România, schimburile fiind făcute în momente în care pe piețele internaționale cererea de argint era în creștere. În rezerva internațională a României, administrată de BNR, au intrat 8,9 tone de aur, în contrapartidă la cele 614 tone de argint. Iar operațiunea a avut o motivație solidă. Potrivit standardelor noi, spre deosebire de aur, argintul nu mai intra în calculul rezervelor internaționale.

Citește și: Un român face senzație pe străzi: Interpretează DIVIN, la vioară, o piesă La Familia / VIDEO

Cât privește aurul, am răspuns că o parte a stocului fusese deja transferată în străinătate. Era anul 2002, când operațiunile de transfer se încheiaseră. Și am adăugat că sunt asigurate condiții de garanție totală, aurul putând fi repatriat în orice moment. Aluzia la riscul pe care l-ar genera Brexit-ul, din 2016, e la fel de ridicolă cum ar fi fost în 2002 orice suspiciune legată de piața Londrei. Să nu uităm că în anii celui de Al Doilea Război Mondial, când SUA și Marea Britanie ne erau dușmani și avioanele lor ne bombardau zilnic, Banca Națională a României avea în depozite 10,3 tone de aur la Banca Angliei, 11,6 tone la Fed și 25,4 tone în Elveția. După război, le-am primit înapoi până la ultimul gram. Ceea ce nu s-a întâmplat cu aurul de la Moscova.", a încheiat Vasilescu.

Citeşte şi: Noi DEZVĂLUIRI despre modul în care Google spionează conversațiile

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.