Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefii din Poliție scapă de acuzații în cazul dublei crime care a șocat România - Avocat: Procurorii au dat vina pe victime

Radu Pop
criminal onești Gheorghe Moroșan

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a clasat dosarul intervenției polițiștilor de la Onești, când doi muncitori care renovau un apartament au fost uciși de Gheorghe Moroșan, fostul proprietar, ca răzbunare pentru că pierduse locuința.

Patru înalţi ofiţeri din Poliţia Română au fost urmăriţi penal pentru abuz în serviciu pentru că, în urma intervenției defectuoase de la Onești, când doi muncitori care fuseseră sechestrați de Gheorghe Moroșan, fostul proprietar al apartamentului pe care îl renovau, au fost înjunghiaţi mortal de bărbatul de 67 de ani pe 1 martie 2021, anunță adevarul.ro.

Este vorba despre chestorul Vasile Oprișan, comisarul-șef Adrian Tuluc, comisarul-șef Cristinel Andrieș și comisarul-șef Iuri Mereșan. La mai bine de doi ani de la declanșarea anchetei împotriva ofițerilor din Poliție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis clasarea dosarului.

„În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 4 suspecţi, şefi de structuri de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu (…), constând în aceea, că, la data de 1.03.2021, aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor art. 26, alin. 1, pct 5 din Legea nr. 218/2002, dispoziţii ce se completează cu proceduri operaţionale cu caracter intern, nu şi-au îndeplinit/ori şi-au îndeplinit defectuos obligaţiile profesionale de desfăşurare a activităţilor de negociere şi de asigurare a intervenţiei pentru eliberarea victimelor luate ostatice de M.G. şi desfăşurarea activităţilor de imobilizare sau neutralizare a lui M.G..

Pasivitatea a avut drept consecinţă privarea de libertate a celor două victime pe o perioadă de aproximativ 6 ore, precum şi uciderea acestora de către agresorul înarmat. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă atât calitatea procesuală, cât şi acuzaţiile”, precizau la acea vreme procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

„Victimele sunt vinovate”

Avocatul Adrian Cuculis, care a reprezentat familiile celor doi muncitori uciși în procesul penal deschis împotriva lui Gheorghe Moroșan, susține că procurorul de caz ar arata cu degetul chiar către victime pentru cele întâmplate pe 1.03.2021, gest pe care îl califică drept cinic.

„Dosarul capilor Poliției a murit în aplauze. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție clasează dosarul intervenției Poliției în cazul Onești. Miritescu, Scurtu, Tuluc, nume mari din Poliția Română au scăpat sub semnătura procurorului Iacob de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție de acuzațiile extrem de grave de neglijență în serviciu și abuz în serviciu.

Șef SIIAS, SAS, șef Poliția Română, șef de județ, cu toții au fost albiți, în timp ce morții de la Onești au 2 ani de zile de când au fost îngropați după ce au așteptat ore în șir să fie salvați.

Totuși…cine este vinovatul?

O spune Parchetul în cel mai cinic mod că victimele sunt vinovate pentru că l-au provocat pe Moroșan și atunci au fost omorâți.

Lipsa „clarității legii”, „lipsa de norme clare din lege”, toate fac ca polițiștii să nu poată fi trași la răspundere. Apoi, cine e vinovat? Zice Parchetul că „legiuitorul”. Păi haideți să băgăm tot Parlamentul în anchetă.

Ce să mai, vom formula plângere împotriva ordonanței de clasare și probabil că ne vom revedea cu toții la instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a comentat avocatul Adrian Cuculis decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

42 de ani de închisoare și daune de 2 milioane de euro

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe Gheorghe Moroșan la 30 de ani de închisoare pentru omor calificat. Aurelia Moroșan, soția criminalului, a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru complicitate la lipsire de libertate şi omor calificat.

Magistrații au decis ca cei doi să le plătească rudele celor doi muncitori uciși daune materiale și morale ce însumează 2 milioane de euro și au pus sechestru pe toate bunurile deținute de Gheorghe Moroșan în vederea recuperării prejudiciului.

„În vederea garantării reparării pagubelor produse prin săvârșirea infracțiunilor care fac obiectul prezentului dosar și executării cheltuielilor judiciare efectuate în cauză, dispune instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor deţinute, prezente şi viitoare (bunuri imobile, bunuri mobile, sume de bani aflate în conturile deţinute la unităţi bancare, actiuni şi/sau părţi sociale deținute la societăți comerciale, precum şi orice alte bunuri deținute sau care vor fi dobândite ulterior), aparținând inculpatului Gheorghe Moroșan”, au stabilit magistrații.

A ucis ca să se răzbune

Pe 1 martie 2021, doi muncitori în vârstă de 36 şi 52 de ani, care renovau un apartament în Oneşti, au fost ucişi de către fostul proprietar, Gheorghe Moroșan, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Bărbatul i-a sechestrat şi i-a legat pe cei doi în balconul locuinţei, apoi i-a înjunghiat repetat.

Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore. Agresorul a fost rănit, fiind apoi spitalizat.

Din cercetările ulterioare a rezultat că agresorul - Gheorghe Moroşan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante, cu care apoi şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele cu cuţitul când unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.