Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful agenției spațiale ruse Roskosmos declară: Cursa pentru resursele Lunii a început - este în interesul vital al Rusiei să se implice în explorarea Lunii

Twitter.com
lună rusia

Cursa de explorare şi exploatare a resurselor Lunii a început, iar Rusia trebuie să rămână un jucător, în ciuda eşecului primei sale misiuni lunare în 47 de ani, a declarat luni şeful agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Iuri Borisov, transmite Reuters.

Nava spaţială a Rusiei Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a prăbuşit pe Lună, sâmbătă, după o problemă apărută în timp ce se pregătea pe orbită, înainte de aselenizare, subliniind declinul post-sovietic al unui program spaţial odinioară puternic, conform news.ro

Şeful Roskosmos, Iuri Borisov, părând dezamăgit în timpul unui interviu acordat postului de televiziune de stat Rusia-24, a spus că este în interesul naţional vital al Rusiei să rămână angajată în explorarea lunară.

"Nu este vorba doar de prestigiul ţării şi de realizarea unor obiective geopolitice. Este vorba despre asigurarea capacităţilor defensive şi atingerea suveranităţii tehnologice", a spus el în primele sale comentarii publice după misiunea eşuată.

"Astăzi are şi o valoare practică pentru că, desigur, a început cursa pentru dezvoltarea resurselor naturale ale Lunii. Şi în viitor, Luna va deveni o platformă pentru explorarea spaţiului adânc, o platformă ideală".

Rusia a spus că va lansa noi misiuni lunare şi apoi va explora posibilitatea unei misiuni comune ruso-chineze cu echipaj şi chiar a unei baze lunare.

NASA a vorbit despre ”goana aurului lunar” şi despre potenţialul exploatării Lunii.

În 2020, Statele Unite au anunţat Acordurile Artemis, denumite după programul lunar Artemis al NASA, pentru a încerca să se bazeze pe legea spaţiului internaţional existent prin stabilirea de ”zone de siguranţă” pe Lună.

Rusia şi China nu s-au alăturat acordurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.