Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Băncii Centrale din Slovenia, Boštjan Vasle: 'Creșterea zonei euro s-a stabilizat, planul BCE funcționează'

zona euro

Creșterea zonei euro s-a stabilizat, iar schema de stimulare recentă adoptată de BCE funcționează așa cum se intenționa, chiar dacă piețele ar mai avea nevoie de mai mult timp pentru a înțelege pe deplin domeniul de aplicare al pachetului, spune șeful Băncii Centrale din Slovenia, Boštjan Vasle, anunță MEDIAFAX.

Potrivit Reuters, creșterea zonei euro a încetinit brusc în ultimul an, iar anticiparea unei reveniri mult-așteptate nu a reușit să se concretizeze, acest fapt ridicând temerile că blocul ar putea intra în recesiune, forțând astfel Banca Centrală Europeană (BCE) să ofere și mai mulți stimuli.

Citește și: Dezvăluire șocantă în cazul celor doi copii și femeii care au murit la Timișoara: De câte ori s-a sunat la Salvare

"Nu văd niciun motiv pentru care să ne schimbăm perspectivele de creștere asupra economiei", a spus Vasle într-un interviu. „Economia se dezvoltă într-un mod prevăzut în ultimele noastre proiecții și, în acest moment, lucrurile sunt sub control, mergând într-o direcție care nu este una neașteptată", a completat el, conform sursei citate.

Oficialul Băncii Centrale din Slovenia a adăugat că rezultatele din industrie și comerț sugerează că economia se va confrunta cu o creștere slabă în prima jumătate a anului viitor, dar semnalele din sectorul serviciilor și a forței de muncă sunt pozitive.

"Ne aflăm într-o situație în care mediul de afaceri se află într-o fază terminală, situația economică se deteriorează, iar politica noastră monetară este destul de întinsă în acest moment (...) Ceea ce am decis în septembrie funcționează. Dacă situația se schimbă, mai este loc de mers în această direcție (n. r. reducerea ratelor)", a adăugat Vasle.

Randamentele obligațiunilor și unele rate ale dobânzii de pe piață au crescut de când BCE și-a dezvăluit pachetul de stimulare, dar Vasle a spus că acest lucru nu este unul îngrijorător, iar condițiile de finanțare sunt încă destul de simple, susținând obiectivul BCE de a ridica inflația la doar sub 2%, o valoare pe care a înregistrat-o din 2013.

„O parte din explicație (n. r. pentru randamente mai mari) se află în situația economică de bază, iar o parte este legată de faptul că măsurile noastre sunt pe termen mai lung”, a spus el.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu își pune ‘Mâna dreaptă’ la bătaie! ‘Intervalul’ dat noului ministru al Muncii .

BCE susține de mult timp că obiectivul care vizează creșterea economică revine, acum, guvernelor, care trebuie să stimuleze productivitarea și să scădă ratele dobânzilor Băncii Centrale.

"Am făcut pași mari (n.r. cu politica monetară), dar am ajuns la un moment în care avem nevoie și de cooperare cu alte politici (...) Guvernele au obiective diferite față de BCE", a spus Vasle.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.