Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful cancelariei lui Viktor Orban, la 100 de ani de la Trianon: 'Maghiarii au rămas în viaţă, în pofida unei tentative de omor reușite'

Omniatlas
Trianon

Naţiunea maghiară este singura care a reuşit miracolul de a rămâne în viaţă în pofida unei tentative de omor reuşite şi îndeplinite, a declarat ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului, Gergely Gulyás, la conferinţa de presă online a guvernului, joi, cu ocazia centenarului semnării Tratatului de Pace de la Trianon, transmite MTI.

Gergely Gulyás a reamintit: Cu 100 de ani în urmă, Ungariei i s-a impus semnarea dictatului de pace de la Trianon, în urma căruia ţara a pierdut două treimi din teritoriul său, iar un maghiar din trei s-a trezit dincolo de graniţă, “fără să se fi mutat de acasă”.

Citește și: Florin Cîțu, despre o importantă autostradă din România: Nu se va termina nici anul acesta, nici anul următor și cred că nici în mandatul nostru

“Ne aplecăm capul în faţa victimelor maghiare ale secolului pe care l-am lăsat în urmă, ne gândim la toţi cei care au fost executaţi, întemniţaţi sau ruinaţi pentru că au fost maghiari. Ne gândim la cei care, în secolul care a trecut, au trebuit să-şi jertfească viaţa din iubire pentru patrie, pentru că în aceşti 100 de ani ataşamentul faţă de patrie a păstrat ţara şi nu pe cei care au rămas credincioşi patriei”, a declarat ministrul, conform MTI.

Gergely Gulyás a spus că ”ziua de doliu naţional” este, de 10 ani încoace, şi Ziua solidarităţii naţionale, pentru că în urmă cu zece ani a devenit posibilă obţinerea cetăţeniei maghiare pentru cei de dincolo de graniţe, acest drept fiind exercitat de aproape 1 100.000 de maghiari din alte ţări.

Citește și: Primul vaccin anti-COVID-19 va fi testat într-o săpămână! Unde va fi făcut primul vaccin

“La 90 de ani după Trianon am creat din nou posibilitatea de a crea o legătură de drept comun între maghiari şi maghiari, între statul ungar şi cetăţenii săi”, a afirmat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.