Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful CIA anunță cum ar putea acționa China: 'Serviciile de informații americane nu se așteaptă ca Beijingul să abandoneze total Rusia'

www.gettyimages.com
william burns

Seviciile secrete americane nu văd perspectiva distanțării Chinei de Rusia după invazia Ucrainei. „În primul rând, conducerea chineză a investit mult în parteneriatul cu Rusia. Și nu mă aștept ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat", a subliniat William Burns (foto), directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) la o audiere în Comisia de Informații a Senatului SUA, relatează TASS.

„Cu toate acestea, cred că conducerea chineză, în special președintele Xi Jinping, este alarmată de ceea ce au văzut. Parțial din cauza faptului că nu pare să-i fi notificat despre ce se va întâmpla în Ucraina”, a continuat Burns.

În plus, crede el, Beijingul este îngrijorat de „prejudiciul reputației pe care China îl suferă prin asociere” cu deciziile Moscovei privind Ucraina, precum și „consecințele economice”. Și Beijingul este îngrijorat de faptul că războiul „a adus americanii și europenii mai aproape și a întărit alianța transatlantică în moduri greu de imaginat” până de curând, a spus directorul CIA. În opinia sa, China vede „Europa nu doar ca pe o piață”.

Burns a susținut că Rusia ar putea supraestima „măsura în care conducerea chineză va fi capabilă sau dispusă să ajute” Moscova să depășească „consecințele economice dure” ale noilor sancțiuni occidentale.

„Chinezii nu erau foarte flexibili sau simpatici cu rușii la acel moment (n.r.: după sancțiunile împotriva Rusiei când a anexat Crimeea)”, a spus Burns. Din punctul său de vedere, în situația actuală, nici Rusia nu va găsi o „ieșire ușoară” din situația provocată de sancțiunile occidentale, „nici datorită Chinei, nici mulțumiri nimănui altcuiva”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.