Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful CNPP face calcule - Cu cât va creşte, după recalculare, pensia unui român care a muncit 38 de ani şi are 50 de puncte de contributivitate

Radu Pop
baciu pensii

Șeful CNPP face calcule - Cu cât va creşte după recalculare pensia unui român care a muncit 38 de ani şi are 50 de puncte de contributivitate

Până la intrarea în vigoare a Noii Legi a Pensiilor, începând cu data de 1 septembrie, Casa Naţională de Pensii se pregătește intens pentru recalcularea a aproximativ cinci milioane de pensii în întreaga țară. Această schimbare legislativă este așteptată să aducă surprize plăcute pentru mulți seniori ai României, deoarece, în urma recalculării, pensiile acestora vor fi majorate.

Unul dintre aspectele esențiale ale acestei recalculări este modul în care vor fi afectate pensiile individuale. Pentru a înțelege mai bine impactul, luăm ca exemplu cazul unui român cu o pensie inițială de 2.100 de lei, care a muncit 38 de ani, dintre care 20 de ani în grupa II de muncă și care acum deține 50 de puncte de contributivitate.

Recalcularea va lua în considerare mai multe aspecte

Recalcularea va lua în considerare mai multe aspecte, inclusiv durata contribuției, salariul mediu încasat până la momentul depunerii dosarului de pensionare și indicele mic de corecție. Rezultatul va fi o majorare a pensiei. Totuși, cu cât se va majora pensia în acest caz?

Să luăm în calcul și situația actualizată a pensiei, 3.200 de lei, în urma indexării de la începutul anului, unde punctul de pensie a fost de 2.054. Într-o astfel de situație, este evident că o pensie poate să înregistreze o majorare semnificativă, în funcție de indicele de corecție utilizat în recalcul.

Daniel Baciu, șeful CNPP, a subliniat că indicele de corecție joacă un rol crucial în determinarea mărimii majorării pensiei. Un indice de corecție mai mic va conduce la o creștere mai mare a pensiei și viceversa, scrie romaniatv.net.

În exemplul dat, pentru ca românul să beneficieze de o majorare substanțială a pensiei după recalculare, indicele de corecție trebuie să fie redus, de exemplu, 1,14.

După recalcularea pensiei, conform estimărilor, aceasta va ajunge la 4.760 de lei brut, iar netul va fi de 4.510 lei, din cauza impozitului ce trebuie plătit, întrucât pensia depășește suma de 2.000 de lei.

În concluzie, recalcularea pensiilor conform Noii Legi a Pensiilor promite să aducă beneficii substanțiale pentru milioane de pensionari din România, iar conformitatea cu diverse criterii și factori, inclusiv indicele de corecție, va influența în mod direct mărimea majorării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.