Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful companiei naționale de gaz din Moldova s-a oferit să preia tranzitul Ucrainei de gaze rusești

stirileprotv.ro
gaze moldova

Șeful companiei naționale de gaze din Republica Moldova a propus joi preluarea transportului cantităților furnizate prin Ucraina ale gigantului rus Gazprom dacă Kievul decide să nu reînnoiască un contract de tranzit care expiră anul viitor, informează Reuters.

Vadim Ceban a declarat că Moldova ar prefera reînnoirea contractului, dar compania sa, Moldovagaz, este în orice caz gata să preia controlul tranzitului de gaze prin Ucraina către Moldova și dincolo de aceasta către alte țări europene.

Gazprom controlează 50% plus unu din Moldovagaz, în timp ce guvernul moldovean deține 35,6%, iar 13% este deținut de enclava separatistă pro-rusă Transnistria.

"Situația optimă pentru Moldova ar fi ca Ucraina să reînnoiască contractul privind tranzitul gazelor rusești", a declarat Ceban pentru televiziunea Vocea Basarabiei.

"Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Moldovagaz poate efectua transportul gazelor Gazprom pe teritoriul Ucrainei".

Ministrul ucrainean al energiei a declarat în august că Kievul nu are intenția de a se alătura discuțiilor pentru reînnoirea contractului. Rusia a declarat că va lua în considerare prelungirea contractului

Moldova, care a văzut relațiile cu Rusia deteriorându-se brusc de la invazia Rusiei în Ucraina, nu primește gaz rusesc și asigură aprovizionarea din alte surse europene. A primit ajutor pentru finanțarea achizițiilor de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat războiul Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că încearcă să o înlăture printr-o lovitură de stat.

Dar enclava transnistreană se bazează pe livrările Gazprom și a acumulat datorii de aproximativ 10 miliarde de dolari pe care Gazprom nu a încercat să le colecteze.

Ceban a spus că, dacă Moldovagaz ar prelua controlul tranzitului prin Ucraina, Transnistria ar trebui să plătească pentru tranzitul gazelor pe care le primește în prezent și anume 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.