Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Consiliului Fiscal, avertisment SUMBRU: 'Riscăm un gol de ordinul miliardelor de lei'

ionut Dumitru

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a avertizat că dacă Guvernul Grindeanu nu corectează bugetul, riscăm să avem un deficit mult mai mare, „un gol de ordinul miliardelor de lei”. Ionuț Dumitru a atras atenția că au fost subevaluate cheltuielile majore, în mod special contribuția României la bugetul UE. Declarațiile șefului Consiliului Fiscal vin după ce liderul social-democraților l-a criticat pe ministrul Finanțelor, care a spus că Executivul va reduce cheltuielile, în cazul în care deficitul bugetar va fi depăşit.

ULTIMA ORĂ - Sebastian Ghiță stă pe ghimpi. Decizia magistraților față de arestarea preventivă

„Noi la Consiliul Fiscal ne-am exprimat punctul de vedere când s-a construit bugetul și am spus clar atunci că avem de-a face cu un buget nerealist în condițiile în care partea de venituri bugetare prevede o creștere de 14% față de anul trecut bazată pe o creștere economică de 5,2% care e mult prea optimistă.  Chiar în prima lună am avut o scădere a veniturilor, deci sunt semnale destul de clare deși avem doar două luni de execuție bugetară, dar sunt semnale clar că pe partea de venituri bugetare vor fi probleme semnificative în a realiza țintele de venituri. Pe partea de cheltuieli bugetar am identificat o subevaluare a cheltuielilor majoră la mai toate capitolele de cheltuieli în special la contribuția României la bugetul UE care e subdimensionată, la dobânzile la datoria publică unde e potențială o subdimensionare și acolo la cheltuielile cu asistența socială pare că nu sunt suficienți bani alocați până și la cheltuielile de personal. Discutăm de o sub-bugetare. În condițiile în care lucrurile merg așa cum am văzut în primele două luni e foarte posibili ca în execuție, dacă nu se fac corecții să avem un deficit semnificativ mai mare. Trebuie să ne gândim la soluții, ce facem la jumătatea anului când vom putea face prima rectificare bugetară. Cu bugetul aprobat riscul să avem un deficit mult mai mare decât așteptările e iminent”, a spus președintele Consiliului Fiscal, la Digi24.

Şeful Uber a DEMISIONAT, după un scandal URIAȘ

Ionuț Dumitru a adăugat că România are venituri din taxe și impozite colectate la minime istorice, mult sub media Uniunii Europene. 

„Va trebui să reducă cheltuielile dacă vrea să rămână în aceeași țintă de deficit sau poate să umble la partea de venituri și să colecteze mai bine. Pe partea de cheltuieli bugetare în bugetul aprobat nu sunt alocați bani suficienți pentru a acoperi cheltuielile obligatorii. Dacă ne uităm la creșterile de salarii, lucrurile au derapat aici destul de mult. Discutăm în continuare de creșteri suplimentare a salariilor, de o nouă lege de salarizare care să aducă creșteri pentru toată lumea cu o medie de 50% ceea ce reprezintă un efort bugetar enorm de mare și nu știu cum putem susține așa ceva.  Acum România are venituri din taxe și impozite colectate la minime istorice și avem cele mai mici venituri bugetare din Europa. Noi avem venituri din taxe și impozite de 25,4%, în condițiile în care media europeană e 40%, distanța e colosală. Și Bulgaria are venituri din taxe de 30% din PIB. E evident că atunci când presiunile sunt foarte mari pe cheltuielile bugetare avem o problemă cu construcția bugetară. Noi am redus taxele și am crescut veniturile care au stimulat consumul și doar atât. Investițiile stagnează. Orice economist responsabil își pune niște semne de întrebare legate de sustenabilitatea creșterii economice din acest moment bazată numai pe consum”, a adăugat șeful Consiliului Fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.